zondag 15 september 2013

Karel van der Weide – Schaken voor huisvrouwen


Karel van der Weide is een opmerkelijk schaker, die zich in zijn nadagen als prof wil profileren als schrijver. Hij heeft een cursus gevolgd. Helaas valt het resultaat in deze bundel wat tegen. Het leest wel makkelijk weg, maar er zit weinig samenhang in.

Hij schrijft over zijn schaakcarrière en vooral over zijn ergernissen met schaakbobo’s en collega’s. Verder zeurt hij nogal over zijn mislukkingen met vrouwen. Zit de lezer hierop te wachten? De schaakpartijen en anekdotes bij de partijen zijn het meest interessant. Leuk is dat hij kort verhaalt over G. M de Niet. Na Terror Jaap, de meest ranzige schaker uit Nederland. Het machtige clubblad de Schakelaar besteedde eens een aantal kolommen aan deze curiositeit. Zijn optreden in het programma Seks voor de Buch kwam uiteraard aan bod. Het gevolg was een wekenlange telefoonterreur van de gek zelf.

Maar goed, terug naar dit boekje. Opmerkelijk is dat KvdW over zichzelf in de derde persoon schrijft. Even is dat leuk, later wordt het gewoon irritant; op de schrijverscursus geleerd wellicht? Tot slot slaat de titel van dit boekje nergens op.

Geen opmerkingen: