zaterdag 28 september 2013

Hans Dorrestijn – Dudeljo!


Dit is Dorrestijns derde bundel vogelverhalen. Aan het slot van het boek geeft hij aan dat dit de laatste is. Het onderwerp is nu wel voldoende behandeld. Dorrestijn is een verwoed vogelaar, maar let nog beter op de mensen die hij ontmoet tijdens zijn vogelreizen. In alfabetisch volgorde verhaalt hij over een paar van deze reizen en houdt  bespiegelingen over vogelaars en over alles wat direct of zijdelings met vogels heeft te maken. Zijn vissenmanie komt ook voorbij en hier en daar is er een gedichtje te lezen.

Een vrij lang en grappig stuk gaat over een vakantie in Italië. Hij logeert bij een Italiaanse familie en wordt dagelijks volgestopt met het lekkerste eten. Hij komt kilo’s aan en aan het eind van de vakantie komt de kijker niet mee tevoorschijn.

Tijdens zijn reizen heeft hij de nodige ergernissen. Fotografen haat hij, evenals de betweters onder de vogelaars. Leuk is een verhaal over een man die tijdens een vogelreis continu te dichtbij hem komt staan. Zelf ziet Dorrestijn vogels vaak te laat of helemaal niet. Of hij laat zich juist afleiden door een mooie vrouw.
Speciale aandacht krijgt de wielewaal, volgens Dorrestijn de mooiste vogel ter wereld. Een beetje langdradig (30 pagina’s) zijn de brieven van lezers  over ontmoetingen met de wielewaal: echte of door hem zelf geschreven? Ik weet het niet. Ik werd nieuwsgierig en wil nu ook de wielewaal in het echt zien. In het Lage Bergse Bos schijnen ze rond mei-juni-juli te zitten. Eropaf!

Dorrestijn houdt van vieze verhalen, welke bioloog niet.. Naar aanleiding van de zoutwaterlibel schrijft hij over een zeepiranha’s die zo vraatzuchtig zijn dat zij alles wat voorbij komt aanvallen, ook vissen die zij niet lusten. Zij worden misselijk. “wat volgt is het groepsbraken, dat het bekken vertroebelt.” 

Geen opmerkingen: