zaterdag 28 september 2013

Erik Vlaminck – Meer brieven van Dikke Freddy


Erik Vlaminck publiceert als zijn alter ego Dikke Freddy al jarenlang brieven in ‘Alert, tijdschrift voor zorg en sociale politiek’. Tweemaal zijn de brieven gebundeld. Eerst in ‘Brieven van Dikke Freddy’  -ook antiquarisch niet te krijgen - daarna verscheen de logisch vervolgtitel ‘Meer brieven van Dikke Freddy’ met brieven uit de periode 2002-2007. Ik had het geluk op boekwinkeltjes voor 5 euro een bijna nieuw exemplaar te vinden.
Dikke Freddy is een leegloper, zonder huis of wonend in een krot van een kamer. Hij zit dagelijks in café ‘De Nieuwe Nachtegael’ en heeft geen werk of papieren, wel veel schulden. Hij schrijft aan instanties, aan de burgemeester of aan de directeur van het openbaar vervoer: het is nooit zijn schuld dat er dingen mislopen, maar men moet hem altijd hebben. Dikke Freddy laat zien hoe absurd sommige instanties werken. Om een uitkering te krijgen heb je een bankrekening nodig. Om een bankrekening te openen heb je inkomen nodig.

De brieven zijn erg grappig. Dikke Freddy draagt oplossingen aan voor zijn problemen. Bijvoorbeeld door alle ‘intakers’ en andere hulpverleners af te schaffen komt er genoeg geld vrij voor ons armelui. Hij is geen voorstander van de elektronische identiteitskaart, onder andere omdat hij hiervoor een pasfoto moet laten maken: “Na veel trammelant heeft Madonna van Lepe Ronny met haar gsm een pasfoto van mij getrokken die ze daarna is gaan afprinten in de gazettenwinkel en waar ik 9 euro voor heb moeten betalen, zijnde de kosten voor het portret alsmede de aanschaf van de dvd Young Dirty Chicken III, die Lepe Ronny nodig had om zijn collectie te vervolmaken en …” Een citaat om even de sfeer van de brieven te laten zien. Een prachtboek. Ik verwacht binnenkort  deel 3.







Geen opmerkingen: