zondag 30 december 2018

Dave Eggers - De monnik van Mokka

Met ‘Wat is de wat?’ in het achterhoofd – het boek gaat over de gevolgen van de oorlog in Soedan -  begon ik aan ‘De monnik van Mokka’. De hoofdpersoon in dit boek is Mokthar Alkhansali, koffiehandelaar in Jemen. Ik had een roman verwacht over de verschrikkingen in Jemen. Maar ‘De monnik van Mokka’ is een biografie van de werkelijk bestaande Mokthar. Hij weet zich als arme drommel op te werken tot succesvol zakenman.


De chaos in Jemen komt in de tweede helft van het boek zeker aan bod, maar hier aan voorafgaand beschrijft Eggers zeer uitvoerig de jeugd van Mokthar en de vele stappen op weg naar het verwezenlijken van zijn droom: koffie uit Jemen naar de wereldmarkt brengen. Hiermee hoopt hij de koffieboeren te helpen en de eeuwenoude Jemenitische koffietraditie nieuw leven in te blazen.

Vervelend is dat Eggers te lang stilstaat bij de plannenmakerij van Mokthar. Je leest met wie hij allemaal kennismaakt en wat hij allemaal moet weten en doen om een stap verder te komen. De geschiedenislessen over de verspreiding van koffie zijn interessant, maar alle verschillende smaken hoef ik niet te kennen. Lachwekkend wordt het wanneer hij vele pagina’s wijdt aan doelstellingen, visies en SWOT-analyses. Hier lees ik geen roman voor. Maar dat is dit boek dus ook niet.

Pas op twee derde van het boek, wanneer Moktar terug is in Jemen om koffie op te kopen, krijgt het verhaal vaart en spanning. In deze tijd wordt de oorlogsdreiging reëel. Saoedi-Arabië valt het land binnen om de gevluchte president Hadi te steunen tegen de Houthi’s. Moktar wil vluchten. Hij is niet bang, maar wil graag naar een koffieconferentie in Amerika.

In Jemen is altijd wat aan de hand. Het land zit tjokvol met wapens. Wanneer Mokthar door het land reist wordt hij met zijn compagnons om de haverklap aangehouden door milities. Jongemannen, soms kinderen, lopen rond met Kalasjnikovs. Wanneer de Houthi’s de staatstelevisie overnemen en overheidsgebouwen bezetten maken zij zich geen zorgen, ‘business as usual’.

Opstanden en conflicten zijn een vast onderdeel van de Jemenitische cultuur. Ontvoeren hoort daar ook bij. Mokthar slaagt erin een schipper te vinden die hem, samen met zijn compagnon Andrew, naar Djibouti over wil varen. Het schip is niet meer dan een gammel vissersbootje. Hij vraagt zich af of de schipper wel te vertrouwen is. “Mokthar en Andrew zouden Ali en Ahmed bellen als ze de haven van Djibouti hadden bereikt, of in elk geval binnen vierentwintig uur. Tot dat moment moesten Ali en Ahmed in Mokka blijven. Als Mokthar en Andrew binnen die tijd niets van zich hadden laten horen, betekende dat dat er iets verkeerd was gegaan, en het meest waarschijnlijke was dan dat ze aan piraten waren verkocht. In dat geval konden Ali en Ahmed overgaan tot het ontvoeren van familieleden van de schipper. Zo ging dat in Jemen.”

Mokthar weet uiteindelijk het land te ontkomen en bezocht de conferentie in Amerika. Hij oogst veel lof vanwege zijn koffie. De wonderlijke avonturen die hij beleefde maken hem een bekende persoonlijkheid. Hij is geslaagd in zijn missie. Dit is geen spoiler, want het staat al in de eerste regels van het boek te lezen.


‘De monnik van Mokka’ vind ik zeker niet het beste boek van Eggers. De avonturen van Mokthar lezen als een jongensboek. Wat de oorlog betekent voor de burgerbevolking in Jemen, lees je niet. Het verhaal is iets te glad. Juist omdat het geen fictie is, zou je verwachten dat Eggers iets meer zou laten zien van de rauwe werkelijkheid in Jemen. Het verhaal bevat weinig dilemma’s en tegenstrijdigheden. Een doel van Mokthar was om de koffieboeren te helpen, maar of zij uiteindelijk beter af zijn lees je niet. De waanzinnige situatie dat iemand zich fanatiek zorgen maakt om de Jemenitisch koffie, terwijl het land wordt verwoest, blijft teveel buiten beeld. Eggers concentreert zich op het vervullen van de Amerikaanse droom van Mokthar. Dat is een gemiste kans.

Geen opmerkingen: