zaterdag 24 juni 2017

Marjolijn van Heemstra – En we noemen hem


"En we noemen hem”, dat is wat Marjolijn van Heemstra zich 27 weken voor de geboorte van haar zoontje afvraagt. Van haar oma kreeg zij voor haar achttiende verjaardag een ring die van een verre oom is geweest. Deze man, in de familie werd hij de bommenneef genoemd, zat in het verzet en verrichtte na de oorlog een heldendaad. Als eerbetoon wil zij haar zoon naar hem noemen. “We noemen hem Frans.”

woensdag 21 juni 2017

Nyk de Vries – Renger

Vorig jaar zag ik Nyk de Vries op het Lezersfeest en nam mij voor zijn boek ‘Renger’ te lezen. De Vries is Fries en schrijft ook in deze taal. ‘Renger’ uit 2015 is zijn eerste Nederlandstalige roman.

zondag 18 juni 2017

Vicky Francken – Röntgenfotomodel

Het valt soms niet mee iets zinnigs over poëzie te zeggen. Ik begon laatst een mooi uitgeven bundel van een talentvolle dichter. Na twee pagina’s wist ik dat deze gedichten niks voor mij waren. Waar dat precies aan lag, weet ik niet. Het omgekeerd gebeurde bij ‘Röntgenfotomodel’ van Vicky Francken. Ik zat meteen volledig in haar gedichten en las de bundel achter elkaar uit.

donderdag 15 juni 2017

Leon Verdonschot – Vos


Luc de Vos was de zanger van de band Gorki en daarnaast schrijver. Hij verscheen vaak op televisie omdat hij geen nee kon zeggen. Vanwege zijn ontwapenende persoonlijkheid werd hij een lieveling van het publiek. Toen hij twee jaar geleden op 52-jarige leeftijd plotseling stierf was heel Vlaanderen in rouw.

vrijdag 9 juni 2017

Feico Houweling – Steden van Erasmus. De opmerkelijke rol van Rotterdam en Gouda in de Nederlandse Opstand


Woensdag 7 juni vond de presentatie plaats van dit boek van Feico Houweling. Hij is historicus en een groot verteller, wat weer bleek bij deze presentatie. ‘Steden van Erasmus. De opmerkelijke rol van Rotterdam en Gouda in de Nederlandse Opstand’ is een geschiedkundig werk. Het boek draait om een bijzondere gebeurtenis in 1549 toen kroonprins Philip Rotterdam bezocht en daar werd verwelkomd door een beeld van Erasmus. Maar dit boek is ook een pamflet, een aanklacht. Houweling probeert een aantal mythes over de Nederlandse Opstand te doorbreken.

zondag 4 juni 2017

Eva Meijer – Het vogelhuis

Ik had nooit van Len Howard gehoord. Zij leefde van 1894 tot 1973 en onderzocht vogelgedrag op een manier die toen niet gebruikelijk was. Eva Meijer beschrijft in deze roman haar levensgeschiedenis en probeert haar motieven te verbeelden. Over het leven van Len Howard is weinig bekend. Meijer vermengt in ’Het vogelhuis’ bekende feiten over haar leven en haar werk met fictie. Het resultaat is een ontroerende roman over iemand die zich terugtrekt uit de wereld om te onderzoeken wat haar het liefst is. Zij loopt hierbij tegen vooroordelen uit de biologische wetenschap op.