vrijdag 31 mei 2024

Nicolien Mizee – Ik kus uw handen duizendmaal


De fans van Nicolien Mizee, waaronder ik mijzelf reken, moesten wat geduld hebben, maar na twee jaar is het zesde deel Faxen aan Ger verschenen onder de titel Ik kus uw handen duizendmaal. De faxen beslaan de periode augustus 2000 tot half februari 2001. Op de achterflap staat dat deze serie boeken onweglegbaar is en zo ervaar ik het ook. Ik ben er nog niet precies achter waar hem dit in zit. Het heeft te maken met haar bijzondere persoonlijkheid en haar openheid. Zij onderzoekt zichzelf voortdurend, beschrijft zo precies mogelijk gebeurtenissen, vaak gesprekken, maar kan ook goed relativeren.

 

maandag 27 mei 2024

Marcin Wicha - Dingen die ik niet heb weggegooid


Marcin Wicha is een Poolse tekenaar, grafisch ontwerper en (kinderboeken)schrijver. Hij is geboren in 1972 en in 2016 verscheen het autobiografische Rzeczy, których nie wyrzuciłem, dat vorig jaar in het Nederlands werd uitgegeven in een vertaling van Charlotte Porhuizen. In dit boek beschrijft de auteur het leven van zijn moeder Joanna aan de hand van de spullen die hij vond in haar huis na haar overlijden. Zijn toon is luchtig, maar erdoorheen klinkt wrangheid en verdriet door.

 

woensdag 22 mei 2024

Bohumil Hrabal – Een driebenig paard


 

Bohumil Hrabal (1914 - 1997) is een van de grootste Tsjechische schrijvers. Veel van zijn werk is vertaald in het Nederlands en ook decennia na zijn dood verschijnen er geregeld nieuwe vertalingen van zijn werk. Een driebenig paard is een serie verhalen/herinneringen in briefvorm. Hij schreef ze in 1989. Ze gaan vooral over zijn tournee door wat hij de Veredelde Staten noemt. Het is een tijd waarin de politieke situatie in zijn land radicaal verandert. De Fluwelen Revolutie juicht hij van harte toe, maar hij denkt ook terug aan eerdere opstanden en zijn rol onder het communistische regime, die niet door iedereen werd gewaardeerd.

 

zaterdag 18 mei 2024

Tom-Jan Meeus – Duidelijkheid


 

Tom-Jan Meeus is als journalist werkzaam voor NRC en verschijnt geregeld op televisie als politiek commentator. In dit essay, uitgegeven in het kader van de maand van de filosofie, geeft hij een analyse van de huidige parlementaire democratie aan de hand van het begrip duidelijkheid. Hij ziet de buitensporige behoefte aan duidelijke taal op gespannen voet staan met de politieke werkelijkheid die meestal veel minder duidelijk is. Hij focust zich op Geert Wilders, die uitblinkt in duidelijke taal.

 

donderdag 16 mei 2024

Bart Jungmann – Luik, een liefdesverklaring


Bart Jungmann was lange tijd werkzaam voor de Volkskrant als (sport)verslaggever en schreef ook enkele (sport)boeken, zoals een biografie over Piet Keizer. Na zijn pensioen besloot hij een half jaar in Luik te gaan wonen en hield hierover een dagboek bij. Hij is wat vaag over zijn keuze. De verhuizing ziet hij als een rite de passages, een begin van een volgende levensfase, maar de plek heeft waarschijnlijk ook te maken met herinneringen aan de stad uit de tijd dat hij er als wielerverslaggever rondliep. En hij noemt Georges Simenon als reden voor zijn tijdelijke verhuizing. Hij bewondert de schrijver-journalist en noemt deze geboren Luikenaar zeer geregeld in zijn boek. Bovenal denk ik dat het de aantrekkingskracht van het onbekende was dat hem trok naar deze stad met een rauw randje, een vaag romantisch idee. En het werkte, Jungmann werd verliefd op de stad Luik.

 

zaterdag 11 mei 2024

Mathijs Deen – De redder


 

De redder is het derde deel van de populaire serie Waddenthrillers van Mathijs Deen. Net als de vorige twee boeken speelt De redder zowel in het Nederlandse als in het Duitse Waddengebied. Een van de hoofdpersonen is wederom rechercheur Liewe Cupido. Hij is op Texel geboren maar woont en werkt al lang in Duitsland. Aan de Engelse kust zijn de stoffelijke resten aangespoeld van een man met een reddingsvest van de sleepboot Pollux. Ruim twintig jaar geleden is de kapitein van deze boot verdronken tijdens een reddingsactie. Een jonge Duitse collega van Liewe, Xander Rimbach, mag onderzoeken of de gevonden menselijke overblijfselen inderdaad van de kapitein zijn. Later zijn er aanwijzingen voor een schotwond.

 

zaterdag 4 mei 2024

Rob Wijnberg – Voor ieder wat waars


Rob Wijnberg is hoofdredacteur van De Correspondent en bestsellerauteur van populair filosofische boeken. Hij is net als andere journalisten die zijn aangesloten bij De Correspondent erg betrokken bij wat er gebeurt in de samenleving. Met de filosofie die hij beoefent wil hij niet zozeer een theoretisch kloppend betoog houden, maar probeert hij een maatschappelijke verandering teweeg te brengen of althans enig bewustzijn te kweken bij de lezer om maatschappelijk actief te worden. Dat is een nobel streven. Het kernbegrip in Voor ieder wat waars is waarheid. Het boek bestaat uit twee delen. Wijnberg geeft een breed historisch overzicht van de betekenissen van het begrip waarheid en hij geeft een analyse van onze huidige maatschappij aan de hand van onder meer dat begrip waarheid.

woensdag 1 mei 2024

Nicole Montagne – Het Keizerpanorama


 

Het Keizerspanorama uit 2023 is een merkwaardig boek. Op het omslag staat dat het een roman is, maar bijna de helft is gevuld met essays over kunstenaars en schrijvers. De titel verwijst naar een grote kijkkast uit 1883 die in een Berlijns museum staat. Vijfentwintig bezoekers kunnen plaatsnemen en naar een diavoorstellingen met stereofoto’s kijken. In het boek beschrijft de naamloze hoofdpersoon, een kunsthistorica, de verwikkelingen rond het starten van een pension in het voormalig Oost-Duitse stadje Brandenburg aan de Havel. Zowel in de essays, bij het Keizerpanorama als in haar persoonlijke leven spelen fantasie en verbeelding een rol.