maandag 29 juni 2020

Eva Vriend – Eens ging de zee hier tekeer

Van bepaalde aspecten van de Nederlandse geschiedenis weet ik weinig. De geschiedenis van de Zuiderzeedorpen is er daar één van. Ik woon niet in de buurt en ik ken geen mensen uit Volendam, Urk of een van die andere plaatsen. Omdat Eva Vriend een van de auteurs was die voor de serie Ontmoet Schrijvers Online stond geprogrammeerd kwam ik in aanraking met haar boek Eens ging de zee hier tekeer. Met veel plezier heb ik het boek gelezen.

zondag 21 juni 2020

Gerbrand Bakker – Populierensap



Gerbrand Bakker is naast schrijver ook tuinman. Hij combineert de twee ambachten in zijn columns die hij jarenlang schreef voor De Groene Amsterdammer. In dit bomendagboek is een selectie van deze columns uit de periode 2004-2010 bijeen gebracht. Populierensap is een uitgave van de ECI uit 2011. Bakker schrijft in Knecht, alleen dat hij het een mooi uitgegeven boekje vindt. Ik vind het met dat gouden randje aan de onderkant goedkoop uitgegeven. Dat zegt niets over de inhoud.

zaterdag 20 juni 2020

Esther Gerritsen – Veilig leren lezen


In Veilig leren lezen zijn de columns die Esther Gerritsen schreef voor de VPRO-gids in de jaren 2013-2016 gebundeld. De columns zijn allemaal anderhalve pagina lang. Het is geen toeval dat zij steeds beginnen op de rechterpagina? Zo lees je het slot van de ene column en zie je vanzelf al de titel van het volgende stuk, waarmee je nieuwsgierigheid alweer is gewekt. Die titels zijn kort, zoals Blaft, Liegt, Sport en Verklaart, en de stukjes beginnen opvallende vaak met “Ik”. 

woensdag 17 juni 2020

Gerbrand Bakker – Boven is het stil



Na het lezen van de recente privé-domein uitgave Knecht, alleen was het tijd om het meest bekende boek van Gerbrand Bakker te lezen. Boven is het stil uit 2006 is met prijzen overladen en in ongeveer dertig talen vertaald. Daarmee is het ook het meest succesvolle boek van Bakker. Het is een van die boeken die iedereen kent en waardeert, een moderne klassieker. Misschien juist daarom heb ik het in die tijd aan mij voorbij laten gaan.

zondag 14 juni 2020

Gerbrand Bakker – Knecht, alleen

 

Gerbrand Bakker is een auteur waar ik mij meteen bij thuis voel. Vooral na het lezen van Jasper en zijn knecht bedacht ik dat ik bij zijn huis in de Eifel kon langsgaan. Hij zou mij binnen laten voor een kop koffie en we zouden als vrienden een gesprek beginnen. Uiteraard is dat mijn fantasie maar het zegt ook iets over de persoonlijke manier van schrijven van Bakker. Knecht, alleen is zijn tweede boek in de reeks privé-domein. Het is zo mogelijk nog persoonlijker dan het eerste. 

vrijdag 12 juni 2020

Ivan Klima – Praagse ochtenden

De Tsjechische schrijver Ivan Klima is geboren in 1931. Zijn verhalen - zoals de zeven die zijn opgenomen in deze bundel uit 1979 - komen uit een verdwenen tijdperk. Praagse ochtenden is vertaald door Kees Mercks; deze Nederlandse vertaling is in 1990 uitgegeven. Klima heeft een vreemde manier van schrijven, half realistisch. Je denkt steeds dat er iets niet klopt in een verhaal. Alle verhalen spelen ten tijde van de Russische bezetting. De hoofdpersonen zijn zich voortdurend bewust van het regime en van het feit dat zij bespioneerd kunnen worden. Zij trekken zich hier echter niets van aan en gek genoeg heeft dat geen gevolgen.

Jérôme Gommers – Momentums laadklep

Jérôme Gommers is een van de vier genomineerden voor de C. Buddingh'-prijs 2019. Poetry International verzorgt de prijs en vroeg vier boekhandelaren elk een korte video te maken van een genomineerde. Ik werk bij Boekhandel vh Van Gennep en kreeg de vraag of ik iets over Momentums laadklep wilde zeggen. Dat wilde ik wel. De tweeminutenvideo staat sinds vandaag online. Poetry Hieronder de tekst zonder versprekingen.

zondag 7 juni 2020

M.J. Arlidge – Wat jij niet ziet


Begin juni staat het spannende boek extra in de belangstelling vanwege de Spannende Boeken Weken. Hier hoort een geschenk bij. Dit jaar krijgen mensen bij besteding van € 15 aan boeken dit boek van M.J. Arlidge. Hij is een bekende Engelse thrillerauteur. Hij werkte eerst voor de Britse televisie als scenarioschrijver, maar in 2014 debuteerde hij succesvol met Eeny Meeny. De hoofdpersoon inspecteur Helen Grace werd een vast karakter in de serie boeken die volgde.

maandag 1 juni 2020

Rein Hannik - Keukendrinkers

Rein Hannik schreef een paar jaar geleden het mooie en opmerkelijke Coef, een autobiografisch boek waarin hij het dramatische leven van zijn gekke moeder beschrijft. In Keukendrinkers speelt deze moeder op de achtergrond een rol. De hoofdrol is weggelegd voor Rinus. Hij komt net van school en heeft het ouderlijk huis en zijn alcoholische vader, die huisarts is, verlaten. Hij woont op een kamertje aan de Mathenesserdijk, met uitzicht op de Mathenesserbrug. Het is 1979.