woensdag 28 september 2016

Maartje Wortel – Goudvissen en beton


Het is niet meteen een positieve kwalificatie als er op de achterflap van een boek staat dat het verhaal niet is uit te leggen. De novelle Goudvissen en beton wordt een oneindig verhaal genoemd. Het verhaal gaat onder andere over Tilburg aan zee. De vader van de verteller is in Tilburg terecht gekomen nadat hij een afslag nam en in een café wat ging drinken. De gasten zeiden bij zijn binnenkomst: “Eindelijk is daar iemand”. Hij voelde zich er meteen huis en zei: “Eindelijk, de zee.”

dinsdag 27 september 2016

Gyz La Riviere – Rome’dam

De kiem van Rotterdam ligt niet in een verhaal over de Rotte, maar op de Crooswijkse begraafplaats. Hier stond in de Romeinse tijd een toltoren. Zo begint Gyz La Rivière met ‘Crooswijk über alles’ zijn verhaal over Rotterdam, over Rome’dam dus!

zaterdag 24 september 2016

Paul Leautaud – Brieven aan mijn moeder


In de reeks privédomein zijn acht delen van Paul Léautaud verschenen. ‘Brieven aan mijn moeder’ is nummer 269 uit 2009. Het is misschien niet zijn beste boek, maar wel zijn meest opmerkelijke.

donderdag 22 september 2016

Willem Elsschot – Villa des Roses


Villa des Roses is het mooie prozadebuut van Elsschot uit 1913. Er zijn weinig bronnen bewaard gebleven die inzicht geven in het precieze ontstaan van het boek. Een collega bij de Schiedamse scheepstimmerwerf Gusto, waar hij toen werkte, drong er bij hem op aan zijn belevenissen in de Franse hoofdstad, waar hij zo vaak over vertelde, op papier te zetten. Villa des Roses  is aan deze mevrouw van der Tak opgedragen.

zondag 18 september 2016

Ernest van der Kwast – Het wonder dat niet omvalt


De presentatie van het nieuwste boek van Ernest van der Kwast op vrijdag 16 september was een succes. Een grote menigte had zich verzameld in Museum Rotterdam om te luisteren naar verhalen van pianist Ako Taher, straatdokter Marcel Slockers, trouwambtenaar Hendrina Veldhuyzen, om te kijken naar paaldanseres Cyra Soleil en om nog veel meer te beleven. Alleen de vuurspuwer ontbrak, helaas. De mensen in het boek kregen een geschreven ode van Ernest van der Kwast. Zestig staan er in ‘Het wonder dat niet omvalt’.

zaterdag 17 september 2016

Willem Elsschot – Brieven


De ‘Brieven’ van Willem Elsschot zijn verzameld en toegelicht door Vic van de Reijt. Deze prachtuitgave is uit 1993 en bevat 1281 brieven en briefjes van en aan vrienden, familie, uitgeverijen en bewonderaars.

maandag 12 september 2016

Anton Valens - Vis


Na zijn thuiszorgboeken ‘Meester in hygiëne’ en 'Dweiloorlog’ en zijn reisverslag ‘Ik wilde naar de rand van Beijng’ verscheen van Anton Valens in 2009 ‘Vis’. In deze korte roman, of novelle, gaat een jongeman een weekje mee met een kennis om te werken op een viskotter. Het leven aan boord van de DH731 heeft niets romantisch.

zaterdag 10 september 2016

Kenneth Cook – Aangeschoten

‘Wake in Fright’, vertaald als ‘Aangeschoten’ is een klassieker in het alcoholismegenre, waarin ook ‘Moskou op sterk water’ en ‘Under the Volcano’ thuishoren. Het boek kwam uit in 1961. Het verhaal speelt zich af in de verzengende hitte van een woestijnstadje in Westelijk Australië.

vrijdag 9 september 2016

Dave Eggers – Helden van de grens

Dave Eggers  is een veelzijdig schrijver. De romans die hij schrijft verschillen enorm van elkaar. Vaak raken zij een gevoelig thema. ‘Wat is de wat’ draait om de verschrikkingen in Zuid-Soedan, maar weerspiegelen hierin ook de maatschappelijke verhoudingen in Amerika. ‘De cirkel’ speelt zich af in een toekomstige wereld, waarin openbaarheid een religieus dogma is geworden. Deze toekomst lijkt niet ver weg te liggen.

maandag 5 september 2016

Marek Sindelka - Anna in kaart gebracht

Marek Šindelka is een jonge Tsjechische schrijver. Hij is erg populair in Tsjechië. ‘Anna in kaart gebracht’ is vertaald door Edgar de Bruin. Het boek is prachtig uitgegeven door Das Mag. Jammer dat het omslag na één keer openen al kapot ging.


vrijdag 2 september 2016

Carel van Hees & Sanneke van Hassel - Check in check uit

Als iets het boek Check in check uit duidelijk maakt is dat het openbaar vervoer in Rotterdam - en dus de RET – volkomen verweven is met de stad. Bijna nergens in Rotterdam is geen RET, zelfs ’s nachts in afgelegen remises en in de voor buitenstaanders onzichtbare meldkamer wordt er gewerkt aan het OV.

donderdag 1 september 2016

Gerbrand Bakker – Ezel, schaap en tureluur


Gerbrand Bakker komt uit een boerenfamilie. Hij brak in 2006 door met ‘Boven is het stil’. In deze en andere romans van hem komen heel wat dieren voorbij. De stukken in deze bundel schreef hij o.a. voor ‘De Groene Amsterdammer’. Het zijn scherpe observaties van dieren: honden, katten, pauwen, kippen en veel schapen.