zaterdag 30 december 2017

Franca Treur – Hoor nu mijn stem

Franca Treur brak in 2009 door met ‘Dorsvloer vol confetti’, waarin Katelijne opgroeit in een gereformeerd boerengezin in Zeeland. ‘Hoor nu mijn stem’ speelt in hetzelfde milieu. Gina is een succesvolle radiopresentator. Zij is op weg naar het huis waar zij opgroeide. Haar ouders stierven jong. Ina, zoals zij toen heette, woonde in huis bij twee oudtantes en een opa. Opa is overleden, haar tante Sjaan woont niet meer zelfstandig, tante Ma heeft haar hulp ingeroepen. 

donderdag 28 december 2017

Koos van Zomeren – Otto’s oorlog


Vanaf 1977 schreef Koos van Zomeren een aantal politieke thrillers. In 1983 nam hij afscheid van dit genre. De roman Otto’s oorlog heeft wel een spannend element, maar het verhaal draait om de psychologie van de hoofdpersoon Otto Stein. Als kind maakte hij het bombardement op Rotterdam mee. Later werd zijn vader door de Duitsers weggevoerd om nooit meer terug te keren. Beide gebeurtenissen spelen door in de rest van zijn leven.

maandag 25 december 2017

Rajko Disseldorp – Hiphop in Nederland


Nederlandstalige hiphop is waanzinnig populair. Bekende clips worden online tientallen miljoenen keren bekeken. hiphop is niet alleen muziek, het is ook (straat)taal. Het is de taal van een groot aantal jongeren. Om die reden heeft een aantal bibliotheken besloten een programma voor jongeren en hiphop te maken, met een eigen Hiphop-collectie, activiteiten rond muziek en tekst. Bibliotheken in Rotterdam, Dordrecht, Haarlemmermeer en Spijkenisse doen mee.

Jan Postma – Vroege werken

‘Vroege werken‘ is geweldig vormgegeven. De foto op de voorkant laat een zeer jonge Postma zien. Hij houdt een fototoestel strak op zichzelf gericht. De titel ‘Vroege werken’ is goed gekozen. Je eerste essaybundel deze titel geven, is dat niet wat pretentieus? Postma antwoordt op de achterflap met: “Ik begin graag bij het begin en laat bescheidenheid liever over aan betere mensen.”

vrijdag 22 december 2017

Anne Applebaum – Iron curtain. The crushing of Eastern Europe


De Tweede Wereldoorlog eindigde in ons land in 1945. In Oost-Europa ging de ene bezetting over in de volgende bezetting. Pas in 1989 kwam er een eind aan de overheersing van Oost-Europa door de Sovjet-Unie. In ‘Iron curtain. The crushing of Eastern Europe’ beschrijft Anne Applebaum een cruciale episode in de geschiedenis van dit deel van Europa: vanaf de laatste fase van de Tweede Wereld tot een paar jaar na de dood van Stalin in 1953. De bezetting van Oost-Europa was goed voorbereid en ging gepaard met ideologisch optimisme. De bezetting mondde al snel uit in moordpartijen, deportaties en extreme controle over de hele samenleving.

woensdag 13 december 2017

Jean Giono – The man who planted trees


Jean Giono was een Franse schrijver. Hij leefde van 1895 tot 1970. Hij schreef vooral historisch en mythische romans. De positie van de mens tegenover de almachtige natuur is een bekend thema in zijn boeken.

maandag 11 december 2017

Tommy Wieringa – De heilige Rita

Tommy Wieringa is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een van de grootste schrijvers van Nederland. ‘De heilige Rita’ staat sinds het verschijnen een aantal weken geleden in de top tien van best verkochte boeken.

zaterdag 9 december 2017

Thomas Heerma van Voss – Onzichtbare boeken


Op de eerste pagina van dit mooi uitgegeven boekje vertelt Thomas Heerma van Voss dat hij er heel soms nog naar gevraagd wordt: “maar werkte jij nou voor een uitgeverij?” Dat deed hij inderdaad. Babel & Voss heette die uitgeverij. Opgericht door Reinjan Mulder, Daniël van der Meer en Daan, de broer van Thomas. Zijn broer stopte er al snel mee. Thomas werd gevraagd zijn werk over te nemen. Onzichtbare boeken kwam uit bij het eerste lustrum in 2014. In die tijd bestond de uitgeverij al niet meer. Er werden althans geen boeken meer uitgegeven. Maar een uitgeverij opheffen dat doe je niet. Vandaar dat dit boekje kon verschijnen met op de voorkant de naam ‘Babel en Voss uitgevers’.

Ap Dijksterhuis – Het slimme onbewuste

Soms krijg ik te horen dat ik zo positief schrijf over de boeken de ik uitlees. Dat klopt, wanneer een boek mij niet bevalt lees ik het niet uit. Dan hoef ik er niet over te schrijven. En sommige auteurs lees ik niet vanwege slechte ervaringen uit het verleden of vanwege een vaag vooroordeel. Bij ‘Het slimme onbewuste’ had ik op basis van de voorkant en de achterflap al een onbewust gevoel dat het geen heel goed boek zou zijn. Toch heb ik doorgezet en het uitgelezen. Mijn onbewuste ik kreeg gelijk.

donderdag 7 december 2017

Derek Otte - Toflof

Derek Otte is stadsdichter van Rotterdam. ‘Toflof’ is uitgegeven bij zijn eigen uitgeverij Rorschach. De presentatie van ‘Toflof’ op de ss Rotterdam was indrukwekkend. Er waren wel driehonderd, vooral jonge mensen aanwezig: uit alle lagen van bevolking, uit alle hoeken van Rotterdam. Het publiek was enthousiast. Na ieder voorgedragen gedicht werd er luidruchtig geklapt en gejoeld.

woensdag 6 december 2017

Piet Paaltjens – Snikken en grimlachjes


‘Snikken en grimlachjes’ werd in 1867 uitgegeven in Schiedam. Piet Paaltjens was het alter ego van François Haverschmidt en woonde een groot deel van zijn leven in Schiedam. Hij was predikant. De bibliotheek in Schiedam greep de 150ste verjaardag van de dichtbundel aan om Piet Paaltjens te eren. Er waren lezingen, er is een wandelroute uitgezet en er is een cd uitgebracht met gezongen verzen: de ‘Piet Paaltjens recordings’. De cd is opgenomen op de plek waar 150 jaar eerder het boek is gedrukt.

zondag 3 december 2017

Manet van Montfrans – Georges Perec, een gebruiksaanwijzing


Georges Perec is een obscure schrijver. Zijn werk is verrassend. In ieder boek is er wel iets geks aan de hand. Lezen over zijn leven en werk verklaart veel over zijn obsessies en de regels die hij zichzelf oplegde. Dit boek van Van Monfrans heet niet voor niets ‘Georges Perec, een gebruiksaanwijzing’.

zaterdag 2 december 2017

Bob den Uyl – Aformismen


Bob den Uyl is een schrijver die niet vergeten wordt. Hij is niet wekelijks in het nieuws en zijn boeken worden helaas nauwelijks herdrukt, maar gelukkig is er Uitgeverij Vreugdenberg. Met enthousiasme geven zij regelmatig nieuwe boeken en boekjes uit van en over Bob den Uyl.

Roland Vonk - Dat moet nog blijken


Sommige mensen die je kent via de media, denk je werkelijk te kennen. In het echt blijken zij dan heel anders te zijn. De programma’s van Roland Vonk op Radio Rijnmond beluister ik met regelmaat. Ik zie hem weleens in het echt. Dan wisselen we wat gemeenplaatsen uit. Na het achter elkaar lezen van de bundeling radiopraatjes in ‘Dat moet nog blijken’, heb ik sterk het gevoel hem nu beter te kennen. Maar Roland Vonk zal de eerste zijn om hierover twijfel te zaaien. In hoeverre ken je eigenlijk iemand echt?

vrijdag 1 december 2017

Andrew Miller - Puur

Andrew Miller is een populaire Engelse schrijver. Zijn werk is in vele talen vertaald. ‘Puur’ is uit 2011. Het is zijn zesde roman. Het verhaal van ingenieur Jean-Baptiste Baratte speelt in het Parijs van 1785. Hij heeft de opdracht de oude begraafplaats Saint-Innocents te ontruimen.