zaterdag 30 juni 2018

Johan Fretz – Fretz 2025


Het lezen van ‘Onder de paramariboom’ maakte mij nieuwsgierig naar de eerste roman van Johan Fretz, uit 2012. In ‘Fretz 2025’ is Johan Fretz de hoofdpersoon, die in 2025 op het punt staat minister-president van Nederland te worden. Hij denkt terug hoe het zover is gekomen: opgegroeid in Almere, zoon van een blanke Hagenees en een Surinaamse moeder, een weinig succesvol acteur met nauwelijks politieke ervaring. Maar hij heeft iets. Vrienden zien in hem al jaren een politiek leider.

donderdag 28 juni 2018

Jaroslav Rudis – Het volk boven


Van Jaroslav Rudiš las ik eerder ‘Het einde van de punk in Helsinki’. Onlangs verscheen ‘Het volk boven’, het tweede in het Nederlands vertaalde boek van de Tsjechische schrijver. De vertaling is van Edgar de Bruin. ‘Het volk boven’ is een lange monoloog van een vader aan zijn zoon. De vader is verbitterd. Zijn leven is mislukt, maar hij probeert de held uit te hangen. Hij vertolkt de stem van het volk. Hij stoot zijn woorden snel achter elkaar uit, in korte schreeuwende zinnen.

woensdag 27 juni 2018

Johan Fretz – Onder de paramariboom


Johan Fretz is een politiek bevlogen cabaretier en schrijver. Na ‘Fretz 2025’ is ‘Onder de paramariboom’ zijn tweede roman. Als kind kreeg Johannes vaak de vraag ‘Waar kom je vandaan?’ De antwoorden ‘uit Dordrecht’ of ‘uit de buik van mijn mama’ voldeden niet, want waar kwam je mama vandaan dan? En waar je papa? “Papa komt uit Den Haag en mama komt uit de paramariboom, dat is een boom aan de andere kant van de zee en in die boom groeien mensen zoals mama en Ruud Gullit.” In deze roman bezoekt de negentwintigjarige Johannes voor het eerst van zijn leven Suriname, het land van zijn moeder.

zondag 24 juni 2018

Marije Langelaar - Vonkt


Marije Langelaar debuteerde als dichter in 2003 met de bundel ‘De rivier als vlakte’. In 2009 volgde ‘De schuur’. Het Vonkt uit 2017 is haar derde bundel. Zij won hiermee de Jan Campert prijs 2017 en de Awater Poëzieprijs 2018. Bovendien werd de bundel genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018. ‘Vonkt’ is een uitstekende titel  voor de verzameling gedichten die vonkt Haar werk is niet onder één noemer te brengen, maar schiet alle kanten op, zonder dat de samenhang verloren gaat.

zaterdag 23 juni 2018

Karel Capek - Oorlog met de salamanders


Karel Čapek was een internationaal bekende schrijver en Nobelprijskandidaat. In 1936 kwam ‘Válka s mloky’ uit. Het boek had meteen succes. Er volgden vrij snel vertalingen in het Frans, Duits en Engels. Deze zijn sinds die tijd beschikbaar gebleven. In het Nederlands is ‘Oorlog met de salamanders’ tweemaal eerder vertaald. Deze derde vertaling van Irma Pieper uit 2010 is de eerste die rechtstreeks uit het Tsjechisch is vertaald.

vrijdag 22 juni 2018

Jaroslav Rudis – Het einde van de punk in Helsinki


Jaroslav Rudiš is een bekende Tsjechische schrijver. Hij is tevens acteur en muzikant. ‘Het einde van de punk in Helsinki’ is het eerste in het Nederlands vertaalde boek. Het boek is oorspronkelijk uit 2010. Deze vertaling van Edgar de Bruin is van 2016. Het verhaal speelt in het postcommunistisch heden en in de punk scene van eind jaren tachtig. De personages van toen zijn nu wezenloos, teleurgesteld of dood.

zondag 10 juni 2018

Ladislav Klima – Het lijden van vorst Sternenhoch


Ladislav Klíma (1878-1928) was een Tsjechische filosoof en schrijver. Hij was een bijzonder mens. Hij kwam uit een welvarend Boheems milieu, maar leefde zijn volwassen leven grotendeels in armoede. In 1894 overleed zijn moeder aan de tyfus. Vanaf dat jaar, hij zat nog op het gymnasium, gedroeg hij zich steeds opstandiger en weigerde zich nog langer bloot te stellen aan de burgerlijke idioterie. Zijn leven en zijn filosofie zijn in gelijke mate vreemd. Kees Mercks noemt hem in zijn nawoord een van de meeste bizarre figuren uit de Tsjechische cultuur.

Auke Hulst – Motel songs


Auke Hulst lijkt in ieder nieuw boek een ander genre te willen uitproberen. ‘Slaap zacht, Johnny Idaho’ speelt in de nabije toekomst en kun je bestempelen als sciencefiction. ‘Kinderen van het ruige land’ is sterk autobiografisch en vertelt het verhaal van een jongen die samen met zijn broer opgroeit op het platteland. De vader is dood, de moeder is vaak afwezig. In ‘Motel songs’ mengt Auke Hulst in één boek reisverhalen, essays over overleden helden en herinneringen aan zijn vader. Bovendien bevat het boek de songteksten van de nummers die hij onderweg opnam, de cd wordt meegeleverd bij het boek.

vrijdag 8 juni 2018

Ali Smith – Autumn

Ali Smith is een beroemde schrijfster uit Schotland. Zij schrijft romans, toneel en korte verhalen. ‘Autumn’ is een roman uit 2016. Het is het eerste boek in een reeks. Erna volgden ‘Winter’ en ‘Spring’. Ik heb zo’n vermoeden dat haar volgende boek ‘Summer’ zal heten. ‘Autumn’ stond op de shortlist voor de Man Booker Prize 2017. Het boek kreeg alom lovende recensies. In het Parool stond te lezen: ‘Een caleidoscopisch, uitdagend en stilistisch virtuoos boek’. Je kunt het ook overdrijven.

woensdag 6 juni 2018

Pieter Waterdrinker – Tsjaikovskistraat 40


Pieter Waterdrinker verweet de Nederlandse pers nogal eens zijn boeken te negeren. Bij Tsjaikovskistraat 40 is dat beslist niet het geval. Naast dat het goed verkoopt, kreeg het boek uit 2017 lovende recensies. Op de kaft staat dat het een autobiografische vertelling uit Rusland is. Onder de titel op pagina drie heet het een roman. In het boek schrijft Waterdrinker dat hij de fictie voorbij is.

zondag 3 juni 2018

Martijn Neggers – Spoetnik


Ik zag Martijn Neggers voorlezen bij het literair podium Frontaal en wilde onmiddellijk ‘Spoetnik’ lezen. In het boek verhuist Joris van de Werff vanuit Amsterdam naar de Spoetnikstraat in Helmond. Als maatschappijleerdocent kwam hij nergens aan de slag, behalve op het Carolus Borromeuscollege in Helmond. Wanneer hij vlak na zijn verhuizing als enige in de negen-huizen-tellende straat de postcodeloterij wint is zijn isolement compleet.