maandag 29 september 2014

Shira Keller – M.



Shira Keller was de winnares de van Academica literatuurprijs voor debutanten in 2013. De korte roman M. is mooi opgebouwd. In las het boek in één keer uit. Er staan geen overbodige zinnen in. Hoofdpersoon Leah is beeldhouwster. Het maken van een zelfportret brengt haar terug in het verleden. In juist gedoseerde fragmenten schetst Keller haar jeugd en haar familie. Cruciaal was haar jeugdliefde Markus Prins, een leraar oude talen.

zondag 28 september 2014

Dave Eggers – Hoe hongerig wij zijn




Alles wat ik van Dave Eggers heb gelezen vond ik mooi en verrassend. Deze verhalenbundel is niet minder prachtig. Je wordt meteen in een verhaal gezogen. Eggers vertelt telkens precies genoeg om je geboeid verder te laten lezen.

vrijdag 26 september 2014

Annegreet van Bergen - Gouden jaren



De ondertitel van dit prachtige boek zegt alles over de inhoud: ‘hoe ons dagelijkse leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd’.

vrijdag 19 september 2014

Louis Paul Boon – Memoires van Boontje



Deze memoires van Boontje verschenen van 1975 tot 1977 wekelijks in het Vlaams Weekblad. Het is goed dat ze van noten zijn voorzien. Louis Paul Boon kan prachtig schrijven, maar zijn geheugen laat hem nogal eens in de steek.

woensdag 17 september 2014

Multatuli – Max Havelaar



Max Havelaar, de klassieker! Ik moet bekennen dat ik hem nooit heb uitgelezen. Ik was er wel een paar keer in begonnen, maar stopte na een paar hoofdstukken. Nu heb ik hem weer niet gelezen, wel beluisterd. De hertaalde versie wordt plezierig voorgelezen door Job Cohen.

dinsdag 16 september 2014

Hannah van Wieringen – De kermis van Gravezuid


Hannah van Wieringen is de derde genomineerde voor de Academica Literatuurprijs 2014 voor debutanten. De kermis van Gravezuid is een roman, maar de hoofdstukken lezen als verhalen waarin telkens andere bewoners van dit dorp figureren. De kermis komt in bijna elk verhaal voorbij.

maandag 15 september 2014

Naomi Rebekka Boekwijt – Pels




Naomi Rebekka Boekwijt is met Ineke Riem en Hannah van Wieringen genomineerd voor de Academica Literatuurprijs 2014 voor debutanten. Haar debuut Pels bevat zeven verhalen waarin volgens de achterflap jonge mensen naar buiten worden gejaagd. Dat klinkt wat abstract, maar het klopt wel. De verhalen lijken zomaar ergens te beginnen en Boekwijt geeft niet meteen alles prijs.

Het verhaal 'IJf' speelt zich af in Kopenhagen. IJf ontmoet op en feestje een jongen, Metthias. Zij voelen zich tot elkaar aangetrokken. Metthias vertelt dat zijn vader is overleden en nodigt hem uit om samen met hem en zijn zus naar het geboortedorp aan de andere kant van Denemarken te rijden. Aan het begin van het verhaal voel je al dat het aan wat romantiek ontbreekt. Het gaat mis. Uiteindelijk stelt IJf vast dat hij niet zo nodig naar Aalborg hoeft.

Het is kenmerkend voor de verhalen van Boekwijt dat de hoofdpersonen in benauwende situaties verkeren. Zij voelen zich niet lekker en willen weg. In een verhaal bezoeken twee broers hun streng christelijke ouders in hun geboortedorp. De tocht is lang en het is donker onderweg. Een vriend is mee. De kinderen zijn lang niet thuis geweest. Er blijkt niets veranderd, er vindt geen hereniging plaats. Zij gaan terug naar de stad.

‘Bruska –Ter mythevorming’ heet het laatste en mooiste verhaal. Het gaat over de ondergang van een universitaire vakgroep met een legendarisch professor. De ik-persoon woont eerst thuis, maar voelt zich buitengesloten door zijn ouders. Het enige wezen dat hij thuis liefheeft is de vogel Brammetje.

Hij gaat op kamers en kan de vogel niet meenemen. Op de universiteit vormt hij samen met een aantal medestudenten een hecht verbond. Het is niet blijvend, de hele vakgroep wordt opgeheven, hij staat weer alleen. Van zijn moeder ontvangt hij een kaart: Brammetje is dood. “Je vader heeft een kistje voor hem getimmerd en nu ligt hij onder de witte kruisbes. Verder gaat het goed met ons.”

Heere Heeresma – Spreekt met Winter en ’t komt in orde…



Het oeuvre van Heere Heeresma is groot en wat onduidelijk. Hij publiceerde bij een flink aantal uitgeverijen en veel van zijn boeken zijn herdrukt in verschillende versies.

woensdag 10 september 2014

Sanneke van Hassel – Hier blijf ik



Sanneke van Hassel schrijft korte verhalen. De verhalen in dit nieuwe boek zijn extra kort, niet langer dan twee pagina’s. Zij zijn geïnspireerd op foto’s uit de expositie de Kracht van Rotterdam uit 2012 en 2013.

Heere Heeresma – Uitgelezen boeken



In 2011 stierf  Heer Heeresma. Een jaar na de dood wijdde dit onregelmatig verschijnende tijdschrift met originele naam een speciaal nummer aan hem. Het grote aantal positieve bijdragen laat zien dat Heeresma bij veel mensen nog niet vergeten is.

dinsdag 9 september 2014

Ineke Riem – Zeven pogingen om een geliefde te wekken




Ineke Riem is een van de drie debutanten die is genomineerd voor de Academica Literatuurprijs 2014. In het verleden hebben schrijvers als Peter Buwalda en Erwin Mortier deze prijs gewonnen.

zondag 7 september 2014

Dimitri Verhulst – Kaddisj voor een kut



Met deze titel trok Dimitri Verhulst nog voor publicatie de aandacht naar zich toe. Een aantal christelijke boekhandelaren in Nederland (niet in België) weigerde bij voorbaat dit boek in hun assortiment op te nemen.

woensdag 3 september 2014

John Williams – Augustus




Na Stoner en Butcher’s Crossing is dit de derde roman van John Williams die is vertaald in het Nederlands, wederom door Edzard Krol. De auteur is al twee decennia dood en heeft zijn herontdekking die begon in Amerika met een aantal lovende recensies bij de heruitgave van Stoner, niet meegemaakt.