vrijdag 26 juli 2019

Marian Donner – Zelfverwoestingsboek

Het mooiste aan dit pamflet tegen de maakbaarheid van de mens is de titel, ‘Zelfverwoestingsboek’. Dat schept verwachtingen. Ik hoorde Marian Donner tijdens een uitzending van ‘Nooit meer slapen’ en was erg benieuwd naar haar boek. De humor, de anekdotes en haar relativisme maakten de radio-uitzending bijzonder. Het boek is een beetje een slap aftreksel hiervan.

donderdag 25 juli 2019

Marijke Schermer – Liefde, als dat het is



De boeken van Marijke Schermer worden steeds beter. Na Mensen in de zon en Noodweer overtreft zij zichzelf met Liefde, als dat het is. Het thema in deze roman is de liefde in vele verschijningsvormen. Net als in haar twee eerdere romans draait het om verstoorde menselijke relaties en wederzijds onbegrip. Schermer brengt de lezer tot diep in het hoofd van haar personages.

woensdag 24 juli 2019

Marek Sindelka - Polaroid


Tijdens een lezing over Tsjechische literatuur noemde ik als opvallend kenmerk de aanwezigheid van treinen. In praktisch ieder boek van Hrabal of Čapek zit wel een scene in een trein of op een treinstation. In dit verhaal van Marek Šindelka loopt Petr op de eerste pagina de stationshal in om de trein te pakken. 

dinsdag 23 juli 2019

Michel Houellebecq – De kaart en het gebied


Alle romans van Michel Houellebecq had ik gelezen, op eentje na: De kaart en het gebied uit 2010. Martin de Haan is de vertaler van het werk van Houellebecq. Deze roman is zijn lievelingsboek. Ik moet toegeven dat het inderdaad tot zijn beste werk behoort. Het boek bevat alle bekende Houellebecq-elementen, maar de toon is milder en de meningen erin zijn minder radicaal dan in zijn andere werk.

zaterdag 20 juli 2019

Bas Kwakman – In poëzie en oorlog


Bas Kwakman was zestien jaar directeur van Poetry Internationaal. Het laatste jaar in deze functie besteedde hij grotendeels aan het schrijven van dit lijvige boek over vijftig jaar Poetry International. De ruim vierhonderd pagina’s lezen als een trein. Kwakman kan schrijven. Dat bewees hij al met zijn ‘Hotelkamerverhalen’. ‘In poëzie en oorlog’ is een merkwaardig boek geworden. Zijn vorige boek bevatte prachtige persoonlijke verhalen van de reizen die hij maakte als directeur. In dit boek zet hij deze toon voort. Hij geeft vooral een persoonlijke blik op vijftig jaar Poetry International. Het is geen geschiedschrijving met objectieve pretenties.

dinsdag 16 juli 2019

Charles-Ferdinand Ramuz – De grote angst in de bergen


De grote angst in de bergen is een Schwob-boek. Schwob is een club die aandacht vraagt voor vergeten klassiekers. Een paar keer per jaar presenteren zij een aantal titels van (opnieuw) vertaalde boeken. Dit voorjaar waren Kes van Barry Hines en Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard twee van de zes boeken. De grote angst in de bergen was een derde boek in deze serie. Charles-Ferdinand Ramuz (1878-1947) was een beroemde Zwitserse schrijver. In het Frankrijk wordt hij nog steeds gelezen. De grote angst in de bergen uit 1926 is een van zijn bekendste romans. Het is het eerste boek van hem dat is vertaald in het Nederland. Rokus Hofstede is de vertaler. 

dinsdag 9 juli 2019

M.M. Schoenmakers – De vlucht van Gilles Speksneijder


Ik was onbekend met het werk van M.M. Schoenmaker. Hij is geboren in 1949 en woonde enige jaren in Suriname, waar hij werkzaam was in de ontwikkelingshulp. Begin jaren negentig schreef hij een trilogie over dit onderwerp. De vlucht van Gilles Speksneijder uit 2019 is zijn recenste roman. Het verhaal speelt zich af in het kantoormilieu. Gilles Speksneijder is de bijna anonieme kantoorklerk.

zaterdag 6 juli 2019

Karel Capek – Dasja


Karel Čapek (1890-1938) schreef een aantal bizarre boeken, zoals ‘Oorlog met salamanders’ en ‘Krakatiet’. Zijn meer normale, minder futuristische romans zijn even verrassend en na bijna een eeuw nog zeer de moeite waard om te lezen. Čapek was een veelzijdig schrijver. Hij schreef ook toneelstukken, reisverslagen en bijvoorbeeld een tuiniersboek. ‘Dasja’ is een kinderboek uit 1933, geïllustreerd met tekeningen en foto’s van de auteur.

dinsdag 2 juli 2019

Persis Bekkering – Een heldenleven


Persis Bekkering is samen met Mirthe van Doornik en Marieke Lucas RIjneveld genomineerd voor de ANV debutantenprijs 2019. De drie boeken zijn bijna onvergelijkbaar. ‘Moeders van anderen’ van Mirte van Doornik draait om twee zussen die opgroeien met alleenstaande moeder die een alcohol- en wat andere problemen heeft. De hoofdpersoon in ‘De avond is ongemak’ van Marieke Lucas Rijneveld is Jas. Haar broer is overleden. Het verhaal gaat over de mogelijkheid tot verwerking van dit verlies binnen een gesloten gezin. “Een heldenleven’ is een ander soort boek. De held is Igor Goldschmeding. Hij is een genie op velerlei gebied, met name is hij een virtuoos violist. Zijn leven wordt vanuit twee verschillende perspectieven bekeken.