vrijdag 23 maart 2018

Peter Zantingh – Na Mattias


‘Na Mattias’ gaat over de jongeman Mattias. Hij is er niet meer en komt zelf ook niet aan het woord; wel spreken de mensen uit zijn omgeving over hem. Waarom en hoe Mattias verdwenen is – al snel is duidelijk dat hij dood is – lees je pas aan het eind van het boek. Je voelt in de voorafgaande verhalen dat hem een ramp is overkomen.

maandag 19 maart 2018

Bohumil Hrabal - Gekortwiekt


In de korte roman ‘Gekortwiekt’ wordt alles korter. Nadat de sensuele vrouw van bierbrouwer Francin haar rok heeft ingekort en veel bekijks krijgt in het dorp roept de dokter uit: “Alles wordt korter vandaag de dag en ik zie daar nog geen einde aan komen. Dus, meneer de rentmeester, we gaan ook de arbeidstijd verkorten… De afstanden tussen de kasteleins maken we korter door ze met de auto te bezoeken.”

woensdag 14 maart 2018

Herman Brusselmans – Feest bij de familie van de Velde


Dit zesenzeventigste boek van Brusselmans verschilt qua stijl en sfeer nauwelijks van veel van zijn eerdere werk. Het is absurd, grof en om te lachen. Het verhaal begint bij het feest van de vijfentachtigjarige Mest van der Velde.

dinsdag 13 maart 2018

Bohumil Hrabal – Lieve Dubenka


Hrabal is een van de meest bekende Tsjechische schrijvers, en hij is zeker de meest merkwaardige. Hij werd min of meer toevallig schrijver. In 1952 werkte hij bij de Poldi-Hoogovens in Kladno. Hij kreeg een stuk ijzer tegen zijn hoofd. “Hij leed daardoor niet alleen aan barstende hoofdpijnen en aanvallen van ‘gekte’, die hij met veel medicijnen en drank trachtte te onderdrukken, maar het lijkt ook aannemelijk dat hierdoor zijn schrijverschap in hem werd getriggerd.” Bovendien kreeg hij na het ongeval, weliswaar jaren later,  een uitkering en had hij alle tijd om te schrijven.

maandag 12 maart 2018

Gerbrand Bakker – Rotgrond bestaat niet


Omdat het Boekenweekthema natuur is verschijnen er veel boeken over dit onderwerp. Gerbrand Bakker schrijft veel over natuur. Niet verwonderlijk dat ‘Rotgrond bestaat niet’ nu verschijnt. De bundel gaat onder meer over zijn werk als tuinman, het verdwijnen van soorten, het vermeende gevoelsleven van bomen en de afwegingen om weer een hond te nemen.

zaterdag 10 maart 2018

Jan Terlouw - Natuurlijk


In de Boekenweek is er naast een Boekenweekgeschenk altijd een Boekenweekessay. Dit essay moet aansluiten bij het thema. Dit jaar is dit natuur. Jan Terlouw is een logische keuze. Hij zet zich in voor duurzaamheid en is een bekende en geliefde Nederlander. Helaas is het boekje geen essay. Er wordt nauwelijks iets in betoogd. En wat erin staat is voor iedereen die de krant weleens leest bekende kost.

Griet op de Beeck – Gezien de feiten


De eerste twee boeken van Griet op de Beeck heb ik met veel genoegen gelezen. Genoegen is misschien niet het goede woord vanwege de zware thema’s in haar werk. De verhalenbundel ‘Gij nu’ vond ik een stuk minder sterk en haar daarop volgende roman ‘Het beste wat we hebben’ heb ik overgeslagen. Nu heeft zij het Boekenweekgeschenk mogen schrijven. Het formaat van 94 pagina’s dwingt de auteur er een lang verhaal of een korte roman van te maken. Op de Beeck is hier niet goed in geslaagd.

woensdag 7 maart 2018

Maurice Pons – Nachtpassagier


De Franse schrijver Maurice Pons is vrijwel onbekend in Nederland. Toen hij in 2016 overleed ging dat aan alle Nederlandse media voorbij. De boekenclub Schwob leest de beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur. Pons staat op hun lijst met auteurs. Op de website is echter achter zijn naam geen verdere informatie te vinden. Maurice Pons leefde teruggetrokken in Normandië. Parijse vrienden, waaronder Georges Perec, zochten hem daar op. 

maandag 5 maart 2018

Wieslaw Mysliwski – De Horizon


‘De Horizon’ is het meest autobiografische boek van de Poolse schrijver Wiesław Myśliwski. Dit is de vierde roman, en wederom een dikke, die door Karol Lesman is vertaald in het Nederlands. In het boek gaat Myśliwski terug naar zijn jeugd. De verhalen spelen zich eerst af op het platteland. Later wordt de kleine Piotr met zijn familie door het oprukkende front verdreven naar een kleine stad. Hier groeit hij op en ontmoet er zijn latere vrouw.