dinsdag 26 juli 2022

Nicolien Mizee – En knielde voor hem neer


 

Sinds een jaar heb ik mij fanatiek gestort op het werk van Nicolien Mizee. Haar Faxen aan Ger, inmiddels vijf delen, zijn mijn favoriete boeken, maar ook haar romans zijn verrassend. En knielde voor hem neer is uit 2006 en is haar derde roman. Het boek is zo anders dan haar eerste twee boeken dat ik er even aan moest wennen. In de eerdere romans las ik omstandigheden uit haar leven terug zoals je die kent uit de Faxenboeken. In En knielde voor hem neer is vooral de formidabele stijl van Mizee herkenbaar, het bizarre verhaal is fictie.

 

zondag 24 juli 2022

Remco Campert – Zachtjes neerkomen


Na het overlijden van Remco Campert ging ik in mijn boekenkast op zoek naar zijn werk. Er was een tijd - zo halverwege de jaren tachtig toen hij Somberman’s actie als Boekenweekgeschenk schreef - dat ik zijn korte verhalen en romans las en herlas, zoals Wie doet de koninginEen ellendige nietsnutTjeempie! en De Harm & Miepje Kurk story. Mijn jongere broer nam de stukjes op die Campert wekelijks voorlas voor de radio. We draaiden ze vaak af en kenden de meeste uit ons hoofd. Later ben ik zijn poëzie gaan lezen en meer en meer gaan waarderen. 

zaterdag 23 juli 2022

Marike Vierstra - Wat beweegt de brommerpiloot


Marike Vierstra is beeldend kunstenaar en schrijver. Ik kende haar van naam; zij werkte in 1990 mee aan een boek over 650 jaar literair leven in Rotterdam. Wat beweegt de brommerpiloot is haar eerste roman. Het verhaal speelt eind jaren zeventig van de vorige eeuw. De achttienjarige Nelly heeft onlangs haar beide ouders verloren. Zij voelt een grote verantwoordelijkheid voor haar twee jongere broers, waarvan een met een verstandelijke beperking. Dit gegeven is tragisch, maar het verhaal heeft ook veel grappige en licht absurde passages. 

dinsdag 19 juli 2022

Nelleke Noordervliet – Wat er werkelijk is



Nelleke Noordervliet heeft een huis in Beara, in het zuidwesten van Ierland. In dit deeltje uit de serie Terloops doet zij verslag van haar wandelingen in deze streek. Hier hebben heel lang mensen gewoond, maar het gebied was nooit dichtbevolkt. Op de achterflap staat dat het landschap “alleen op trage wijze doorgrond kan worden. Te voet, dus.” Het levert mooie literaire vergezichten op. Zij ziet het landschap zwanger van betekenis en de ronkende titel doet al vermoeden dat het hier een serieus stuk proza betreft, luchtigheid is ver te zoeken. 

zaterdag 16 juli 2022

Ari Deelder – ABCDeelder

 



Jules Deelder overleed op 19 december 2019. Zoals bij alle grote dichters en schrijvers is er na zijn dood veel over hem gezegd en geschreven. Anton Slotboom kwam vrij snel - hij was er al mee bezig - met De zin van het leven ben je zelf, een boek waarin hij leven en werk van Deelder in korte thematische hoofdstukken bespreekt. Een jaar later volgde Beter opbranden dan uitdoven, een boek met interviews met vrienden van Deelder. Beide boeken zijn geen echte biografieën, maar Ari Deelder kondigde aan een biografie over haar vader schrijven.

 

donderdag 14 juli 2022

Nikki Dekker – Diepdiepblauw


Tijdens het Rotterdamse Boekenbal zag ik Nikki Dekker voordragen uit haar debuutroman Diepdiepblauw. Het optreden vond plaats in de torenkamer van Arminius. In de kleine ruimte met beperkt publiek liep de temperatuur op tot boven de dertig graden. Haar voordracht was zeer geslaagd. Ik wilde meteen haar boek lezen. 

zondag 10 juli 2022

Stine Jensen – De beloning


 

Stine Jensen is bekend als filosofe. In de populaire reeks Terloops van Van Oorschot schreef zij dit deeltje over haar vaste wandeling op Texel. Twee of drie keer per jaar gaat zij met haar tweelingzus naar het eiland en lopen zij hun rondje, de blauwe route. 

donderdag 7 juli 2022

Svetlana Alexijevitsj – Het einde van de rode mens

 


De Wit-Russische schrijfster Svetlana Alexijevitsj won in 2015 de Nobelprijs voor de literatuur. Zij was de eerste Wit-Russische die de prijs ontving en de toekenning is extra bijzonder omdat zij journalistiek werk schrijft. Het comité kende haar de prijs toe "voor haar meerstemmige werk, een monument voor lijden en moed in onze tijd.” 

 

zondag 3 juli 2022

Marco Martens - Erfgrens



De Rotterdammer Marco Martens is schrijver, programmamaker, columnist, spoken word artiest en meer. Hij is van vele markten thuis en Erfgrens is zijn eerste roman, hoewel Martens het zelf op zijn website een novelle noemt. Hij vertelt het verhaal van een jonge vader. De hoofdpersoon is cabaretier Hubert van Lieshout. Hij is met vrouw en kind verhuisd uit een klein Brabants dorp naar een nieuwbouwhuis op Rotterdam-Zuid. Zijn stiefvader Cor helpt hem met zijn nieuwe huis. Hij is een rouwdouwer. Hubert voelt een afstand, maar tegelijkertijd was Cor vanaf zijn jeugd er altijd als zijn vader. De biologische vader van Hubert is uit beeld. Als kind nam hij Hubert nog wel eens ergens mee naartoe, maar de man dronk en een van de laatste herinneringen van Hubert is een dronkenmanstafereel ’s avonds: de vader schreeuwend voor hun voordeur en afgevoerd door de politie.