maandag 30 maart 2015

Willem Frederik Hermans – Machines in Bikini



Hermans was jarenlang bevriend met Rudy Kousbroek. Zij deelden een passie voor apparaten en wilden samen een boek schrijven met veel illustraties, onder de titel ‘Machines in Bikini’. Het idee hadden zij al in 1965. Helaas, de vriendschap ging over en het is er niet van gekomen.

zondag 29 maart 2015

Willem Otterspeer – De zanger van de wrok



Twee jaar na het eerste deel van de grote Hermans-biografie van Willem Otterspeer is nu deel twee verschenen: bijna duizend pagina’s tekst. Het boek beslaat de jaren 1953-1995. Otterspeer hanteert dezelfde opzet als deel 1: chronologisch, hoofdstukken met sterk afgebakende onderwerpen en veel aandacht voor de inhoud van Hermans’ werk.

zaterdag 21 maart 2015

Bob Polak – Bij de dood van Willem Frederik Hermans (1921-1995)



Bob Polak is bekend van vele publicaties over Hermans, waaronder het Hermans-magazine. Het lag voor de hand dat hij bij de dood van Hermans dit boekje schreef/samenstelde.

W.F. Hermans – Het geweten van de Groene Amsterdammer



Het lezen van het tweede deel van de biografie van Hermans inspireert om boekjes van en over Hermans aan te schaffen die ik nog niet bezat. ‘Het geweten van de Groene Amsterdammer of volg het spoor omhoog’ is een brochure uit 1955 en gericht tegen J.B. Charles. Het  werd uitgebracht als Mandarijnen op zwavelzuur  nummer 1.

zaterdag 14 maart 2015

Peter d’Hamecourt – Rusland in oorlog 2



‘Rusland in oorlog 2’ is het logische vervolg op ‘Rusland in oorlog’, dat vorig jaar verscheen. De actualiteit gaat snel. Peter d’Hamecourt bericht in dit nieuwe boek weer per maand wat er plaatsvindt in het land van Poetin. Beter is het er niet op geworden.

dinsdag 10 maart 2015

Pawel Huelle – Wie is Dawid Weiser?



‘Wie is Dawid Weiser?’ uit 1987 is het debuut van Paweł Huelle. Het boek is net zo mooi wonderlijk als zijn recentere, eveneens door Karol Lesman vertaalde roman Mercedes-Benz.

zondag 8 maart 2015

Dimitri Verhulst – De zomer hou je ook niet tegen



Ik was erg blij met de keuze van Dimitri Verhulst als schrijver van het Boekenweekgeschenk. Zijn werk sluit nauw aan bij het thema waanzin. In bijna elk boek van hem komen verschoppelingen of gekken voor. Of zo worden zij gezien door anderen. In ‘De zomer hou je ook niet tegen’ - overigens een uitstekende titel -  is de gek een zwaar gehandicapte jongen, die op de dag dat hij zestien wordt, door een man van begin zestig wordt meegenomen uit een inrichting.

Pieter Steinz – Waanzin in de wereldliteratuur



Bij een Boekenweek hoort een Boekenweekgeschenk. En bij een Boekenweekgeschenk hoort  een Boekenweekessay dat aansluit bij het jaarlijkse thema. Dit jaar is het geschreven door Pieter Steinz. Een essay, waarin een standpunt wordt uiteengezet  is het niet. ‘Waanzin in de literatuur’ is een verzameling anekdotes en verhalen over waanzinnige schrijvers en krankzinnige personages in de literatuur.

woensdag 4 maart 2015

En nog is Polen niet verloren



‘En nog is Polen niet verloren’, in het Pools ‘Jeszcze Polska nie zginęła’ is de eerste regel van de Dabrowski mazurka, beter bekend als het Poolse volkslied. Het is een voor de hand liggende titel voor een boekje over Polen. Maar ook een net verkeerd gekozen titel als je leest waar het boek over gaat.

zondag 1 maart 2015

Erik Jan Harmens – Hallo muur



Hallo muur werd de afgelopen tijd alom geprezen. Het boekenpanel van DWDD bombardeerde het in januari tot boek van de maand: eerlijk en oprecht werd het genoemd. Hallo Muur gaat over een veertiger die terugkijkt op zijn leven als alcoholist. Hij praat tegen een muur. Sinds een paar jaar staat hij droog en het gaat beter met hem. Zijn vrouw is weliswaar bij hem weg, maar hij heeft nog contact met haar en de kinderen.

Julian Tuwim – Meneer Minuscuul en de walvis



Julian Tuwin was een bekende dichter, theatermaker en columnist in Polen. Hij leefde van 1894 tot 1953 en was vooral beroemd als satiricus, met oog voor het  absurde in de wereld om hem heen. Hij schreef ook kindergedichten en liedjes.