maandag 29 januari 2024

Aaf Brandt Corstius – Gun iedere kabouter zijn eigen muts


Ik luister geregeld naar de podcast van Aaf en Lies. Zij praten over hun dagelijkse beslommeringen en kunnen hier heerlijk over doorzeuren. De combinatie Aaf en Marc-Marie vond ik ook geslaagd, maar Marc-Marie met Isa werkt niet. Moeilijk te zeggen waar het precies in zit. Chemie noemen ze dat, geloof ik. In deze recente bundel stukjes herken je veel van wat Aaf Brandt Corstius in de podcast bespreekt, in ieder geval is de lichte toon hetzelfde. In Gun iedere kabouter zijn eigen muts bespreekt zij wijze lessen voor het dagelijkse leven. 

 

zondag 21 januari 2024

Michel Houellebecq – Vernietigen


 

De nieuwste roman van Houellebecq kwam bijna een jaar geleden uit in de Nederlandse vertaling van Martin de Haan, de vaste vertaler van Houellebecq. De roman kreeg in eerste instantie geen razend enthousiaste kritieken en er was gedoe over een seksfilm waar de schrijver in optrad en waar hij wel of niet toestemming voor gegeven had om te vertonen. De omvang van de roman, bijna zeshonderd pagina’s, weerhield mij er ook van om het boek meteen te gaan lezen, maar het bleek uiteindelijk de uitwerking van een echte Houellebecq op mij te hebben, dat wil zeggen dat ik werd gegrepen door het verhaal en wilde blijven lezen.

 

zondag 14 januari 2024

Miek Zwamborn – Onderling


 

Miek Zwamborn is schrijver en beeldend kunstenaar, en haar werk getuigt van een enorme drang om te onderzoeken. Een eerdere roman van haar speelde op een kraaneiland, waar zij de enige vrouw was te midden van tweehonderd mannen. In dat boek ging het haar om het isolement en wat er zich afspeelt in een begrensde ruimte. Sinds 2017 woont Zwamborn op het Schotse eiland Mull en onderzoekt zij op alle mogelijke manieren haar omgeving. Onderling is een verslag hoe zij met natuurlijke middelen overleeft, maar zij schrijft ook over biologie, geologie, geschiedenis en meer. 

zondag 7 januari 2024

Mette Maria van Dijk - Mimosa


 

Dit debuut van de jonge schrijfster Mette Maria van Dijk veroorzaakte bij verschijnen enige ophef, voornamelijk vanwege een citaat op de achterflap van het boek; “Maria is student aan een kunstacademie. Ze vraagt haar ouders een appartement voor haar te kopen in de Bijlmer, waar ze graag met gangsters naar bed gaat.” Op de eerste pagina lees je dat het gaat om zwarte buurmannen waarmee zij naar bed wil en dat zij niet haar ouders maar haar moeder vraagt een huis te kopen. Bij uitgeverij Prometheus hoopte men waarschijnlijk dat een relletje de verkoop zou opdrijven. Een columniste kraakte het boek af vanwege de racistische vooroordelen en het clichématige verhaal. De schrijfster werd bedreigd en radiozender FunX riep haar ter verantwoording, zonder helemaal te begrijpen dat het boek een roman is.