dinsdag 29 maart 2016

Bobschrift 2012


Het tweede Bobschrift, uit 2012, gaat door op dezelfde voet als Bobschrift 2011: herinneringen aan en verhalen over Bob den Uyl en opgerakelde belevenissen in de stijl van Bob. Het is een rijk nummer.

maandag 28 maart 2016

Bobschrift 2011


Ruim tien jaar geleden begon de Bob den Uyl revival. De schrijver stierf in 1992 op 61-jarige leeftijd, te jong. Maar hij leefde er ook naar. Bobschrift is een jaarlijks periodiek om de schrijver te eren en zijn werk levend te houden.

zondag 27 maart 2016

Frans Vogel – Frederique Spigt tekent ervoor


Ik zag de titel van dit boekje met gedichten van Frans Vogel en dacht dat er ‘Tekort ervoor’ stond. Later las ik de echte titel: ‘Frederique Spigt tekent ervoor’. ‘Tekort ervoor’ klinkt beter, Vogelachtiger.

zaterdag 26 maart 2016

Inge Schilperoord - Muidhond


‘Muidhond’ was genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2016, maar heeft deze helaas niet gewonnen. De nominatie voor de ANV-debutantenprijs staat nog open. Er kan gestemd worden. Het hele verhaal van 'Muidhond' speelt zich af in het hoofd van Jonathan. Hij is bij gebrek aan bewijs vrijgesproken van een zedenmisdrijf dat hem zeker in een Tbs-kliniek had gebracht.

Kira Wuck – Finse meisjes


Na het lezen van de verhalen in Noodlanding wilde ik meteen de dichtbundel van Kira Wuck uit 2012 lezen. Haar taalgebruik is bijzonder. De verhalen en gedichten roepen dezelfde wat vreemde sfeer op.

donderdag 24 maart 2016

Laura Starink – Slag om Oekraïne

Op 6 april mag de Nederlander stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Het is voor het eerst dat met een handtekeningenactie een referendum is afgedwongen. Het comité GeenPeil heeft dit verdrag aangegrepen om de stem van het volk te laten horen. Laura Starink vindt het geen geschikt onderwerp om een referendum over te houden. De meeste mensen hebben geen idee waar het verdrag over gaat. Bovendien heeft Nederland er al mee ingestemd.

zondag 20 maart 2016

Griet op de Beeck – Vele hemels boven de zevende

‘Vele hemels boven de zevende’ is het debuut van Griet op de Beeck uit 2013. Morgen verschijnt de 42ste druk. Op de Beeck laat vijf personages aan het woord: de twaalfjarige Lou, haar moeder Elsie, Eva, de zus van Elsie, hun beider vader Jos, en  Casper, een vriend van Eva en de minnaar van Elsie.

vrijdag 18 maart 2016

Kira Wuck – Noodlanding


Kira Wuck is Fins-Indonesisch en groeide op in Amsterdam. Haar dichtbundel ‘Finse meisjes’ kreeg lovende kritieken. Dit is haar eerste verhalenbundel. In ‘Noodlanding’ komen bepaald vreemde mensen voor. Hun gedrag is absurd én herkenbaar. Maar vooral zijn de verhalen enorm goed geschreven.

dinsdag 15 maart 2016

P.F. Thomese – De onderwaterzwemmer

‘De onderwaterzwemmer’ bestaat uit drie delen. Het eerste deel speelt in 1944. Een jongen zwemt ’s nachts met zijn vader naar de overkant van een brede rivier. Zijn vader zit in het verzet. Er dreigt gevaar. De jongen komt aan de overkant aan en ziet zijn vader niet meer. Hij ontmoet dorpelingen die hem helpen zoeken. Vader is onvindbaar. De jongen wordt de volgende nacht teruggebracht met een boot. Zijn vader wordt nooit teruggevonden.

Anna Chojnacka – Kilimanjaro als medicijn

Als 10-jarige verhuisde Anna Chojnacka met haar moeder vanuit Polen naar Nederland. Haar debuutroman ‘De Poolster’ gaat hierover. Zij is daarnaast bekend van de 1%Club, een online platform om initiatieven in de Derde Wereld te ondersteunen. ‘Kilimanjaro als medicijn’ is haar tweede en zeer persoonlijke boek.

zaterdag 12 maart 2016

Esther Gerritsen - Broer


Het Boekenweekgeschenk wordt tijdens de Boekenweek vaak de lucht in geprezen. Later is de algemene mening dat de schrijver met het Boekenweekgeschenk niet zijn beste werk heeft laten zien. Terugkijkend vind ik de geschenken van de laatste vijftien jaar inderdaad wat tegenvallen. Zij zijn in deze periode uitsluitend door mannen geschreven. Is er een samenhang?

donderdag 10 maart 2016

David van Reybrouck – Zink


Gelijk met het Boekenweekgeschenk verschijnt er ieder jaar een Boekenweekessay. Dit jaar schreef Van Reybrouck het boekje. Een essay is het niet, wel een prachtig kort geschiedkundig werk over een vergeten landje. Meer dan 100 jaar bestond op de grens van België, Nederland en Duitsland het ministaatje Neutraal Moresnet: van 1816 tot 1920. Het drielandenpunt was toen een vierlandenpunt. Maar de strijd om het landje ging vooral tussen België en Duitsland.

woensdag 9 maart 2016

Alex Boogers – Alleen met de goden


Alleen met de goden was niet alleen genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2016, maar Alex Boogers heeft er dat jaar ook de Boekhandelsprijs mee gewonnen. Voor mij was het boek de eerste kennismaking met Boogers, veel te laat. Alleen met de goden is een verslag van een strijd, een gevecht op leven en dood. Aaron Bachman probeert zich als elfjarige staande te houden in een gezin waarin de vader drinkt en schreeuwt en moeder nog harder terug schreeuwt. Voor liefde is weinig ruimte. Aaron kan er niet van slapen.

vrijdag 4 maart 2016

Griet op de Beeck – Kom hier dat ik u kus

Honderdduizenden hebben ‘Kom hier dat ik u kus’ inmiddels gelezen. Ik tot voor kort nog niet. De meeste mensen die ik erover sprak waren erg enthousiast. Ik word dan sceptisch. Het is een aangeleerde afwijking om wat iedereen mooi vindt met argwaan te bekijken. Deze keer was dat onterecht. ‘Kom hier dat ik u kus’ wordt terecht geprezen.