dinsdag 31 januari 2017

Frank Martinus Arion - Dubbelspel


De roman Dubbelspel uit 1973 is een Nederlandse en meer nog een Curaçaose klassieker. Op de Antillen kreeg het boek eerst kritiek vanwege de negatieve weergave van de hoofdpersonen. Later werd het alom erkend als een meesterwerk. In 2006 was Dubbelspel het boek dat tijdens de campagne Nederland Leest gratis en in een oplage van 725.000 werd verspreid onder bibliotheekleden. Onlangs is het verfilmd. Op het IFFR 2017 ging de Double Play van regisseur Ernest Dickerson in première. Een prachtige verfilming.

woensdag 25 januari 2017

Herman Brusselmans – Het oude nieuws van deze tijden


Schrijft Herman Brusselmans teveel? Volgens sommige critici wel. Hijzelf vindt amper twee pagina’s per dag schrijven – want daar komt het op neer als je twee boeken per jaar uitbrengt – niet veel. ‘Het oude nieuws van deze tijden’ komt uit 1994 en is als ik goed heb geteld zijn veertiende boek. Het bevat een klein verhaal, droevig en grappig. De grapdichtheid is niet zo groot als in zijn werk van de laatste jaren. 

dinsdag 24 januari 2017

Marijke Schermer – Mensen in de zon


Marijke Schermer studeerde aan de toneelschool, schreef toneelstukken en regisseerde haar eigen en andermans werk. Mensen in de zon is haar debuutroman uit 2013. Vorig jaar kwam haar tweede roman uit.

vrijdag 20 januari 2017

Rodaan Al Galidi - Koelkastlicht


Al Galidi is de schrijver van ’Hoe ik talent voor het leven kreeg’, het verhaal over Semmier die negen jaar wacht in een asielzoekerscentrum roman. Hij schrijft even mooie poëzie. ‘Koelkastlicht’ is zijn achtste bundel. Hij is genomineerd voor de VSB-poëzieprijs. 

woensdag 18 januari 2017

Jan Brokken – De gloed van Sint-Petersburg


Petersburg is een stad met een zeer rijke historie. Na het lezen van ‘De gloed van Sint-Petersburg’ had ik meteen zin om er weer heen te gaan. Jan Brokken bezocht Leningrad, zoals de stad toen heette, in 1975. Veertig jaar later keert hij terug naar Piter. Hij verhaalt over schrijvers als Dostojevski en Bely, componisten als Sjostakovitsj en Stravinsky, de schilder Malevitsj en natuurlijk de dichteres Anna Achmatova. Hij bezoekt de plekken waar zij woonden en werkten en reflecteert over hun levensgeschiedenissen en over Rusland.

maandag 16 januari 2017

Henk Weltevreden – Het balkon

De novelle ‘Het Balkon’ draait om een jongen die opgroeit in Maassluis en al vroeg weet dat hij weg wil uit dit stadje. Hij wil zijn blik verruimen. Weltevreden kiest hiervoor het balkon als metafoor. Een balkon geeft inzicht door uitzicht. Dit is een mooi uitgangspunt.

zondag 15 januari 2017

Edna Ferber – Het purperen land

Edna Ferber (1885-1968) was een Amerikaanse schrijfster en journaliste. De hoofdpersoon in haar werk is vaak een sterke vrouw. Veel van haar boeken zijn verfilmd, zoals Show Boat en Giant (met James Dean en Elizabeth Taylor). Verschillende boeken zijn bewerkt tot musicals. Ferber was bevriend met Dorothy Parker. So Big, door Lisette Graswinckel vertaald, heeft de goed gekozen Nederlandse titel ‘Het purperen land’ meegekregen. Het boek won in 1925 de Pulitzer Prize. Het is voor zover ik kon nagaan het enige in het Nederlands vertaalde boek van deze grote schrijfster.

zaterdag 14 januari 2017

René Stipriaan – Ooggetuigen van de rock ‘n’ roll


Ooggetuigen van de rock ‘n’ roll kostte slechts een paar euro en het boek ziet er ook  goedkoop uit. Het is een deel uit een serie boeken waarin een tijdvak of onderwerp (zonder enig commentaar) wordt belicht aan de hand van - vaak anonieme - getuigenissen. Dit deel beslaat 400 hoofdstukjes van mensen die grote popsterren van dichtbij hebben meegemaakt, meestal op belangrijke momenten in hun leven. Zelf zijn de sterren ook aan het woord. 

zaterdag 7 januari 2017

Rodaan Al Galidi - Hoe ik talent voor het leven kreeg


Na het lezen van Hoe ik talent voor het leven kreeg kijk je anders tegen Nederland aan. Het boek vertelt het autobiografische verhaal van Semmier Kariem, een asielzoeker uit Irak die negen jaar moest wachten voordat hij deel mocht nemen aan onze samenleving.