maandag 30 september 2019

Jannah Loontjens – Als het over liefde gaat



Jannah Loontjens opent haar literaire pelgrimage in Umbrië met een citaat van Frida Vogels: “Waarom ik dit opschrijf? Niet om mijn hart te luchten. Nee. Om er iets van te begrijpen.” Niet toevallig begint zij met dit citaat. De aanleiding voor de wandeltocht die zij onderneemt met haar vriend Jamal is Frida Vogels. Zij woont al decennialang in Italië en staat erom bekend alle contact met pers of met lezers te mijden. Als liefhebber (fan, bewonderaar) voel je juist bij het lezen van haar werk de behoefte nog meer in haar nabijheid te komen.

 

zaterdag 28 september 2019

A.L. Snijders – Doelloos kijken

Iedere twee jaar verschijnen de stukjes van A.L. Snijders in een mooi uitgegeven bundel. Het is een patroon dat voor mij nog jaren door mag gaan. Ik lees alles wat er uitkomt van de meester van het zeer korte verhaal. In Doelloos kijken staan de stukjes uit 2017 en 2018. 

donderdag 26 september 2019

Maarten ’t Hart – De nachtstemmer


Ik heb een zwak voor Maarten ’t Hart. Ieder nieuw boek van hem lees ik trouw, en met plezier. De nachtstemmer  heet zijn meest recente roman. Een amusant boek, tijdens het lezen moest ik vaak grinniken. De hoofdpersoon is een man met de wonderlijke naam Gabriel Pottjewijd. Hij is orgelstemmer en zoals hij zelf in het boek opmerkt bestaan er geen romans met in de hoofdrol een orgelstemmer, tot nu dus.

maandag 23 september 2019

Marjolein Beumer – Zonder publiek

Marjolein Beumer is bekend als scenarioschrijver. Zij schreef de scenario’s voor de films Soof en Soof 2. Zonder publiek is haar debuutroman. Het verhaal draait om moeder-dochterrelaties. Catherina Pecheur is een vermaard toneelactrice. Alles draait in haar ogen om haar. Zij merkt dat het acteren haar de laatste tijd zwaarder valt. Haar dochter is Laura: bijna vijftig, haar man doceert op de universiteit, zelf geeft zij les op het vmbo. De dochter van Laura heet Puck. Zij is net klaar met school en verlaat van de ene op de andere dag het huis.

zondag 22 september 2019

Rob van Essen – Visser



Naar aanleiding van het succes van De goede zoon heeft uitgeverij Atlas Contact een ouder boek van Rob van Essen in een nieuw jasje gestoken. Visser is een wat obscure roman uit 2008. Hoofdpersoon is de geschiedenisleraar Jacob Visser. Hij woont in het provinciestadje Zwoldrecht. Vanwege een in de klas uitgevoerd gedachtenexperiment over moraal komt Visser in moeilijkheden. Een van de leerlingen is de zoon van een journalist van een regionale krant. De journalist is een oude vriend van Jacob. Hij neemt de vermeende uitspraken hoog op en schrijft er een stuk over.

vrijdag 20 september 2019

Oek de Jong – Zwarte schuur


Van Oek de Jong las ik ruim dertig jaar geleden Cirkel in het gras. Dit boek werd alom aangeraden. Het zou een meesterwerk betreffen. Ik heb het met moeite uitgelezen. Wat mij ervan bijstaat is dat ik het vooral hoogdravend en aanstellerig vond. Er is zoveel moois te lezen, dus nam ik mij voor het werk van Oek de Jong voortaan links te laten liggen. Ik twijfelde bij Pier en oceaan. Bevriende lezers die ik waardeer om hun mening vonden het een meesterwerk. Dezelfde geluiden hoor ik nu bij het meest recente boek van Oek de Jong, Zwarte schuur. Ik kreeg het boek bij een gelegenheid gratis in mijn handen gedrukt. Ik kwam er niet omheen het te lezen. 

dinsdag 17 september 2019

Stefan Brijs - Zonder liefde

Het eerste boek dat ik van Stefan Brijs las, was De Engelenmaker, daarna volgde Post voor mevrouw Bromley. Van beide boeken, hoe verschillend ook, heb ik enorm genoten. Alles wat ik daarna van hem las viel een beetje tegen: niet slecht, maar het liet geen blijvende indruk achter. Datzelfde geldt voor zijn nieuwste roman, Zonder liefde.

dinsdag 10 september 2019

Jaroslav Hasek - De mensenhandelaar van Amsterdam

Jaroslav Hašek (1883-1923) is vooral bekend om zijn boek De lotgevallen van de brave soldaat Švejk. Dit is het verhaal van een vriendelijke soldaat die alle bevelen tot in het absurde letterlijk neemt. Het is een satire op het gezag en de bureaucratie uit zijn tijd, maar het verhaal is tijdloos. Van de zes delen die Hašek van plan was te schrijven, zijn er vier verschenen. Hij overleed voortijdig aan tuberculose. De mensenhandelaar van Amsterdam is een selectie korte verhalen van Hašek. De thematiek en de toon ervan komen overeen met die uit de roman.

zaterdag 7 september 2019

Lieke Kezer – De verloren berg

Lieke Kézér won in 2017 de ANV-debutantenprijs met De afwezigen, een wonderlijk en goed geschreven roman over een geniale saxofonist die je vooral leert kennen, voor zover mogelijk, door de mensen om hem heen. In De verloren berg is de hoofdpersoon ook een afwezige. Kira was de vrouw van Thomas Noorman. Zij kwam onlangs om bij een auto-ongeluk. Thomas staat er met drie kinderen alleen voor.

dinsdag 3 september 2019

Max Greyson – Et alors

Max Greyson komt uit Antwerpen. Hij is dichter, theatermaker en spoken word-performer. Sinds 2011 staat hij op het podium. Met de bundel Waanzin went niet   debuteerde hij in 2016. Dit jaar verscheen zijn tweede en zeer geslaagde bundel, Et alors. De titel is niet voor niets Frans. Een onderwerp in de bundel is Vlaanderen: “Tussen vechten en vluchten ligt een kavel die Vlaanderen heet / waar men zuinig glimlacht en danst met veel serieux”