zaterdag 30 maart 2019

Christine Otten – Om adem te kunnen halen


Christine Otten debuteerde in 1995 met de roman ‘Blauw metaal’. Zij kreeg na 2004 vooral bekendheid door haar boek ‘De laatste dichters’. Het verhaal in dit boek speelt in New York rond een bekende groep zwarte dichters, The Last Poets. Het boek is kenmerkend voor Ottens werk: gebaseerd op werkelijke personen en spelend in een milieu dat ver af staat van het hare. 

vrijdag 29 maart 2019

Erik Vlaminck – Een berg mens onder witte lakens

Ik ben een groot liefhebber van het werk van Erik Vlaminck. Ieder nieuw boek van hem koop ik direct. Vorige week verscheen zijn roman met de prachtige titel: ‘Een berg mens onder witte lakens’. Zoals vaker in zijn werk schrijft Vlaminck over mensen die zich met moeite staande weten te houden in de samenleving. 

woensdag 27 maart 2019

Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa



Grand Hotel Europa is een ingenieus opgebouwde roman. Het dikke boek kreeg niet voor niets vele positieve recensies. Op de eerste pagina komt de schrijver Ilja Leonard Pfeijffer - het hoofdpersonage in het boek - met een taxi aan bij het Grand Hotel Europa. Hij maakt een praatje met de piccolo en checkt in. Montebello, de majordomus begeleidt hem naar zijn ruime kamer en verhaalt over de geschiedenis van het enigszins vervallen hotel.

zondag 24 maart 2019

Jan Siebelink – Jas van belofte


Als het schrijven van het Boekenweekgeschenk de bedoeling heeft om de gevraagde auteur te eren vanwege zijn of haar verdiensten voor de Nederlandse literatuur, dan heeft de CPNB met Jan Siebelink een prima keuze gemaakt. Zelf denk ik dat voor de promotie van het Nederlandse boek meer gebaat is bij een meer verrassende keuze: een jonge schrijver die iets nieuws kan laten zien.

vrijdag 15 maart 2019

David Vann – Klare lucht zwart


De boeken van David Vann zitten vol geweld. (Zelf)moord is een vast onderdeel in zijn werk. Legende van een zelfmoord en Goat Mountain spelen zich af op afgelegen plekken: een vader en zoon trekken zich terug op een eiland, drie mannen en een kind gaan op jacht. De sfeer is broeierig en dreigend. Het loopt niet goed af. Klare lucht zwart kent een zelfde wreedheid, maar de omstandigheden en de stijl wijken af van ander werk van David Vann.

vrijdag 8 maart 2019

Barry Hines – Kes

De roman ‘Kes’ uit 1968 is een klassieker in Engeland. Het boek werd al een jaar na verschijnen verfilmd door Ken Loach, met medewerking van Hines. De film had ik al eens gezien, het boek nooit gelezen. Nu is er een Nederlandse vertaling verschenen, mede dankzij steun van Schwob. Deze club vraagt aandacht voor de mooiste vergeten klassiekers en geeft ook financiële steun hiervoor. Schwob kan niet genoeg geprezen worden.

vrijdag 1 maart 2019

Karel Capek – Prenten van Holland


In 1931 was Karel Čapek in Den Haag voor het 9e Internationale PEN-congres. Naar aanleiding hiervan noteerde hij zijn indrukken van Holland. In 2009 verscheen deze vertaling in de Moldaviet-reeks.