maandag 31 juli 2023

Willem Melching - De zelfdenker. Karel van het Reve 1921-1999


 

De zelfdenker is een zeer toepasselijke titel voor een biografie van Karel van het Reve. Mensen die het werk van hem kennen zijn het erover eens dat hij een eigenzinnige, intelligente en realistische denker was. Melching is historicus, gespecialiseerd in Duitse geschiedenis en groot bewonderaar van Karel. Zijn biografie gaat vooral over zijn denken. Hij noemt het een politieke biografie, waarin zijn ideeën en geschriften centraal staan. Het persoonlijke leven krijgt minder aandacht.

 

zondag 23 juli 2023

Sander Kollaard – De kleuren van Anna




Sander Kollaard won in 2020 met Uit het leven van een hond vrij onverwacht de Libris Literatuur Prijs. Je kunt het boek een kleine roman noemen. De schrijver snijdt geen grote maatschappelijke thema’s aan, maar je volgt de belevenissen van een zesenvijftigjarige IC-verpleegkundige op de dag dat zijn hond Schurk ziek wordt. Ondertussen gebeurt er wel van alles in zijn hoofd. Na het lezen van de verhalenbundel Levensberichten begreep ik dat het in het werk van Kollaard niet draait om de plot, maar dat de kracht zit in allerlei verrassende gedachten en beschouwingen. Zijn laatste boek De kleuren van Anna bevestigt dit.

 

woensdag 19 juli 2023

Charles Ferdinand Ramuz – Schoonheid op aarde


Charles Ferdinand Ramuz (1878-1947) was een Zwitserse schrijver en een vernieuwer van de Franse literatuur. Hij schreef een uitgebreid oeuvre dat voornamelijk uit zo’n vijfentwintig romans bestaat. Celine noemde hem als een van de weinige Franstalige schrijvers die in het jaar 2000 nog gelezen zou worden. Schoonheid op aarde is een roman uit 1923 en is onlangs in het Nederlands vertaald door Rokus Hofstede. Een paar geleden vertaalde hij De grote angst in de bergen, dat voor mij de eerste kennismaking met Ramuz was.

 

dinsdag 18 juli 2023

Mathijs Deen – De duiker


 

Na het snelle succes van zijn vorige waddenthriller De Hollander kondigde Mathijs Deen meteen een tweede boek aan in hetzelfde genre. Deen is een veelzijdig auteur. Hij schrijft romans en non-fictie, waarbij hij een speciale interesse heeft in het Waddengebied. De duiker is een zeer geslaagde spannende roman. Ik las het boek in anderhalve dag uit. 

zondag 16 juli 2023

Anatoli Mariengof – Mijn eeuw, mijn vrienden en vriendinnen


Anatoli Mariëngof (1897-1962) is een niet zo bekende Russische schrijver en dichter. Vlak na de Russische revolutie behoorde hij met zijn vriend Jesenin tot de literaire vernieuwers in de literatuur. Zij noemden zich de Imaginisten. Tot aan de dood van Lenin in 1924 was er ruimte voor vernieuwing en heerste er relatieve vrijheid in de kringen waarin Mariëngof zich bewoog, met name de Moskouse theaterwereld. In de jaren twintig schreef hij enkele romans, die veel later ook in het Nederlands zijn vertaald. Al snel mocht zijn werk niet meer in de Sovjet-Unie verschijnen. Het is een waar mirakel dat Mariëngof onder Stalin niet vermoord is en zelfs nooit verbanning is geweest.

 

woensdag 12 juli 2023

Cherry Duyns – Gesprekken met Armando


 

Cherry Duyns (1944) en Armando (1929-2016) waren meer dan vijftig jaar bevriend. Ondanks het leeftijdsverschil klikte het meteen toen zij elkaar tegenkwamen op de redactie van de Haagse Post. Een van de eerste opdrachten die Armando zijn jongere collega gaf was het halen van een paar haringen. In die tijd was Armando al schrijver, dichter, musicus, beeldend kunstenaar en dus ook journalist bij de Haagse Post. Hij werkte er niet lang, maar de vriendschap met Cherry Duyns bleef bestaan. Zij deelden een fascinatie voor kunst, de oorlog, het circus en hadden beiden een zekere niet-elitaire houding. En zij hadden eenzelfde gevoel voor humor. De ondertitel bij deze gesprekken luidt: “Ik bel je wel als ik dood ben.”

 

maandag 10 juli 2023

Mathijs Deen – Over oude wegen


 

De laatste tijd heb ik een aantal boeken van Mathijs Deen gelezen en geluisterd. Hij schrijft romans, thrillers en non-fictie. In het laatste genre heeft hij een unieke aanpak. Hij neemt een breed thema, verbindt geschiedenis met geografie en presenteert het resultaat als een serie spannende verhalen. Over oude wegen is een ruim opgezet boek waar het verbindende element reizen over Europese wegen is. In een reeks historische verhalen, te beginnen ver voor onze jaartelling, licht hij mensen uit die om verschillende redenen door Europa trokken.

 

donderdag 6 juli 2023

A.L. Snijders/ L.H. Wiener - A.L en L.H. / L.H. en A.L.


 

Deze bijzonder uitgave van Stichting de Roos is uit 2007 en bestaat uit twee mooi ingebonden boekjes in een foedraal, oplage 175. Het ene boekje bevat een aantal zeer korte verhalen van A.L. Snijders, het tweede brieven van L.H. Wiener aan zijn vriend A.L. Snijders. Zij waren jarenlang goed bevriend en bewonderden elkaar werk. Een paar jaar geleden verbrak Wiener de vriendschap, zoals hij dat vaker deed. In deze brieven uit de periode 2000-2006 is het nog aan. Wiener zegt zelfs dat A.L. Snijders nog zijn enige vriend is, nu hij ruzie heeft met Jeroen Brouwers.

 

zaterdag 1 juli 2023

Merijn de Boer - Het Surinamedagboek


 

Merijn de Boer debuteerde in 2011 met de verhalenbundel Nestvlieders. Hij schreef daarna diverse verhalenbundels en romans, die ik allemaal goed vind. Onlangs verscheen Het Surinamedagboek. Het is een bijzonder boek: reisverslag, liefdesverhaal en eerbetoon aan Albert Helman ineen. Bovendien klinkt de liefde voor Suriname er sterk in door.