dinsdag 24 september 2013

Philippe Claudel – Grijze zielen


Grijze Zielen is terecht een wereldwijde bestseller. Het boek is spannend, mooi geschreven, er komen schitterende types in voor en het is afwisselend. Je leest het in één ruk uit. Het verhaal speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog in een dorp nabij het front. Het draait o.a. om de moord op een kind van tien jaar.

De verteller gaat in op de psychologie van de verschillende betrokkenen, beschrijft hen en probeert hun beweegredenen te achterhalen. De types zijn soms wat clichématig, maar wel prachtig beschreven: de vette rechter, de kluizenaar die zijn vrouw jong verloor en de parmantige burgemeester. 

Interessant is dat je in het begin van het boek niet zo in de gaten hebt dat de verteller onderdeel is van het verhaal. De verteller lijkt samen te vallen met de schrijver. Pas later wordt hij een figuur in het verhaal. Hij vertelt sprongsgewijs, blikt vaak vooruit en achteruit in de tijd. Dit is nergens storend, maar het zorgt juist voor spanning.

Er staan hier en daar wrede beschrijvingen in dit boek: zelfmoorden, verminkingen, vervuilde types, alcoholisme, alles komt voorbij. En ik trof een nogal botte omschrijving van een kind aan als ‘deze instandhouding van de soort’. Het woord assegaai kende ik niet = is een houten werpspies.
Een aanrader, maar gezien de verkoopcijfers behoorde ik bij de minderheid die dit boek nog niet had gelezen.

Geen opmerkingen: