dinsdag 24 september 2013

John Kuipers – Jan Timman. De geest van het spel


Blij verrast was ik toen het dubbelnummer van Matten op de deurmat neerplofte: 250 pagina’s ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van Timman.  Ik verwachtte bijdragen van vrienden en collega-schakers over Timman, persoonlijk en schaaktechnisch. Het was anders. De auteur van het hele nummer, ook als boekwerk uitgebracht, is John Kuipers. In 15 hoofdstukken schetst hij het schaakleven van Jan Timman. Nu ben ik een groot fan van Timman, dus alles wat er over hem geschreven wordt lees ik met belangstelling. Maar het had zoveel mooier gekund: een gemiste kans van Matten.


Dit boek is geen echte biografie. Het leven van Jan Timman staat niet centraal, het gaat om zijn schaakcarrière. Heel jammer is dat er in het boek dan niet wordt ingegaan op schaaktechnische zaken: geen diagrammen en geen partijfragmenten. Regelmatig schrijft Kuipers dat Timman zoveel openingen beheerst en dat dit een van zijn sterke punten is. Hij geeft niet aan welke openingen hij  speelde in welke fase van zijn schaakontwikkeling. Wanneer stopte hij met een bepaalde opening te spelen en waarom? Hoe hij zich voorbereidde op belangrijke wedstrijden blijft schaaktechnisch ook een gesloten boek. Wel lees je wie zijn secondanten waren en hoeveel uur hij trainde, maar wat hij trainde… Terwijl dat juist de meest interessante zaken zijn.

Dit wil niet zeggen dat ik het boek niet met plezier heb gelezen. Meest boeiend is de voortdurend strijd om de beste schaker te worden. Timman is een speler die machtig spel liet zien, aanvallend en verrassend. Hij was een aantrekkelijke speler die een tijdlang onder Karpov en Kasparov zich de beste van de wereld kon noemen. Helaas is de manier waarop hij soms partijen verloor even legendarisch. Te lezen hoe hij telkens weer terugkwam of het net niet haalde is aangrijpend, hoewel anderen dit mooier hebben beschreven, allereerst Donner, maar ook Timman zelf. Naast het enorme talent is Jan Timman ook een aardige man, met interesses buiten het schaakbord. Anders dan Kasparov, Kortchnoi, om maar te zwijgen van Fischer, is Timman de redelijkheid zelf en heeft hij zelden stampij gemaakt tijdens een tweekamp.

Leuk zijn de zijpaden in dit boek. De obsessie van Laurie Langenbach voor Timman komt uitvoerig aan bod. De hele geschiedenis van het Interpolistoernooi krijgt ruim aandacht. Bobby Fischer behandelt Kuipers eveneens, hoewel Timman weinig met hem te maken heeft gehad.

De kern van het boek vormt de strijd om het wereldkampioenschap, waar Timman vanaf eind jaren ’70 in meedraaide. Ik volgde vanaf de eerste helft van de jaren 80 alles wat er speelde op schaakgebied en dat was veel tijdens de gouden jaren van het schaken (1975-1995). Als Timman weer een stap verder had gezet in een WK-cyclus door in de laatste ronde nipt te winnen was ik als fans altijd weer opgelucht. Met Timman kon je alles verwachten. Dit boek brengt dus de nodige nostalgische gevoelens boven.

Al met al een wisselend boek. Ik heb het gevoel dat Kuipers een serie artikelen aan elkaar heeft gebreid tot een boek; de colofon of het bedankje geeft hier geen uitsluitsel over. In veel hoofdstukken wordt iets vertelt als nieuw weetje, terwijl je het net uitvoerig in het vorige hoofdstuk hebt gelezen: heel irritant. Sowieso zit het boek vol herhalingen. Zelf een keer een paar hele zinnen die een halve pagina lager herhaald worden. Daarbij is de hoofdstukindeling erg onduidelijk. Wat nodig was, was een redacteur. Ik heb eerder gemerkt dat het hier nogal aan ontbreekt bij Matten.

In het laatste hoofdstuk beschrijft Kuipers Timman die over zijn hoogtepunt heen is. Hier ontbreekt het feit, je mag niets verzwijgen over iemands neergang, dat Timman momenteel voor Wageningen uitkomt in de eerste klasse. Ook is daarbij belangrijk om te melden dat de eerste bordspeler van RSR Ivoren Toren, Joost van Ruitenburg, vorig seizoen Timman heeft weten te verslaan. Een bijkomstig detail is dat op bord 5 ene A. Dabrowski, met wit spelend, in 20 zetten een vol punt pakte in een Koningsgambiet met 2 stukoffers.

Geen opmerkingen: