zondag 29 september 2013

Paul Bowles – De tere prooi


De Tere Prooi is broeierig boek. Het bestaat uit 10 verhalen die allemaal eenzelfde sfeer hebben. De verhalen spelen in Zuid-Amerika of Noord-Afrika, plekken waar Bowles gewoond heeft. Het draait in elk verhaal om iemand die alleen ergens op af gaat of ergens door aangetrokken wordt. Zoals in een goed verhaal weet je niet waar het precies heen gaat. Maar na 10 verhalen weet je wel dat het zelden goed afloopt.


Veel personen in de verhalen zijn amoreel en doen een ander kwaad zonder dat er een goede reden voor lijkt te zijn. Een dochter bezoekt haar moeder en vriendin in de jungle. Vanaf dag 1 haat zij de vriendin en ziekt haar zo dat de situatie onhoudbaar wordt. De dochter verdwijnt. Terloops verwondt  zij een onbekende passant. In een ander verhaal bezoekt een man jaarlijks de stad. Hij verleidt, of eigenlijk bedreigt een blanke vrouw, verkracht haar en heeft een goeie dag.

In het meest bizarre verhaal wordt ergens in Noord-Afrika een professor ontvoerd. Het is een beetje zijn eigen schuld want hij trekt met een onbetrouwbaar figuur de onbekende nacht in. Zijn tong wordt afgesneden, hij krijgt een soort harnas om en moet als clown optreden. Een jaar later wordt hij doorverkocht. Hij stelt teleur en de koper is ontevreden. Er volgen wat moorden en de professor is inmiddels gek en rent, nog steeds geharnast, de woestijn in.

Naast dat alle verhalen in de tropen spelen en de eerder genoemde broeierige sfeer hebben zijn er meer overeenkomsten. Opvallende vaak spelen twee zussen een hoofdrol. Verder zitten er in elk verhaal nachtscènes. Tot slot komt in bijna elk verhaal een ravijn voor, waar nog wel eens iemand in wordt gegooid.

Geen opmerkingen: