zaterdag 28 september 2013

Rien Vroegindeweij – Pierre Bayle, de filosoof van Rotterdam



Pierre Bayle (1647-1706) staat sinds enige jaren weer in de belangstelling. Bayle moest vanwege zijn denkbeelden vluchten uit Frankrijk. Hij kwam terecht in het toen nog tolerante Nederland. Rotterdam nodigde hem in 1681 uit om professor te worden op de zojuist opgerichte illustere School. Wat Bayle in Frankrijk niet kon, deed hij wel in Nederland: publiceren. Hij schreef veel en richtte een eigen filosofisch tijdschrift op.

In deze mooie uitgave van Centrum Beeldende Kunst Rotterdam behandelt Rien Vroegindeweij in acht hoofdstukjes kort de persoon Pierre Bayle. Hij gaat in op zijn leven en laat zien met wie Bayle omging, hoe zijn werk werd uitgegeven en hoe het intellectuele klimaat eruit zag in het zeventiende-eeuwse Rotterdam. De bespreking van Bayle’s denkbeelden blijven beperkt tot voorvechter voor tolerantie, bestrijder van bijgeloof, enzovoorts.

De foto’s van Christian van der Kooy zijn prachtig. De titel slaat op een bijnaam van Bayle. Hij was echter vooral wereldburger. Hij sprak geen Nederlands en verbleef vooral in Rotterdam omdat de mensen hem hier zo heerlijk met rust lieten. Ze hadden het te druk met handel drijven. Bayle kon ondertussen zijn omvangrijke oeuvre bij elkaar schrijven.

Geen opmerkingen: