vrijdag 27 september 2013

Tomek Tryzna – Meisje Niemand


Marysia is meisje van 15 dat met haar familie naar de stad verhuist en op haar nieuwe school innig bevriend raakt met Kasia. Halverwege het boek is de vriendschap over en gaat zij even intensief met haar nieuwe vriendin Ewa om. Aan het eind van het boek moet zij kiezen tussen de twee meisjes. Bij toeval hoort zij dat de twee voor haar komst dikke vriendinnen waren, nu weer samen zijn en over haar roddelen. Zij noemen haar meisje Niemand.  Marysia is verdrietig, pleegt zelfmoord en belandt in de hel.


De ontknoping heb ik nu al verraden, maar het is een boek van jaren geleden. Liefhebbers kennen het al. Vooraf had ik verwachtingen van dit boek, het viel wat tegen. De drie meisjes bespelen elkaar voortdurend: pesten, liegen, vernederen, onmogelijke opdrachten geven en vervolgens elkaar weer huilend in de armen vallen. De emoties schieten alle kanten op. Vaak gaat dit gepaard met zelfmoordfantasieën, sexspelletjes, schreeuwen en eeuwige beloften. Alle drie Borderline is mijn diagnose. Of zouden alle (Poolse) 15-jarige meisjes zo in elkaar zitten?

Het boek bestaat voor een groot deel uit dialogen. Dat geeft snelheid aan het verhaal, maar gaat ook op den duur vervelen, net als de uitgebreide dromen en droomuitleggingen. Fantasie en werkelijkheid lopen soms flink door elkaar. Of Marysia nu echt zelfmoord pleegt daar kun je dus over twisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten