zaterdag 28 september 2013

Rascha Peper – Handel in veren


Dit jaar overleed Rascha Peper. Zij werkte aan een grootse tweedelige roman toen de diagnose kanker werd gesteld. Het leek erop dat zij het schrijven zou moeten staken, maar na een opleving begin 2013 rondde zij het eerste deel af. Dit is ‘Handel in veren’ geworden. Heel spijtig dat zij het tweede deel niet heeft kunnen schrijven en sowieso is zij natuurlijk veel te jong gestorven.
Waarschuwing vooraf: wil je het boek nog lezen, lees dan niet verder!


Handel in veren is een typisch Rascha Peper boek. Er komt zoals in meer boeken van haar een obsessieve wetenschapper in voor. In dit boek is het de ornitholoog Henk Bronkhorst. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw speurt hij naar een vermeend uitgestorven vogel, het Bruijns Boshoen. Weinig mensen om hem heen delen zijn passie. Hij is naast zijn werk buitengewoon saai. Zijn vrouw Minke is niet eens blij als hij na een lange expeditie terugkeert naar huis. Henk heeft weinig aantrekkelijks, is lelijk, verlegen en een drama in bed. Geen wonder dan zijn vrouw het aanlegt met een jongeren collega van haar man.

De vrouw zien we terug in de 21ste eeuw. Zij woont in Bilthoven en haar kleindochter logeert bij haar. Met terugblikken naar de jaren 50 worden er de nodige geheimen onthuld. Kleindochter Wendy is voor Minke de aangewezen persoon om het een en ander aan te vertellen. Haar kinderen hebben hun eigen leven en komen in het boek helaas niet helemaal uit de verf.

Een ander deel van het verhaal speelt zich ook in onze tijd af: Rick is een gepensioneerd bioloog en woont in New York. De link met Minke is snel gelegd. Rascha Peper verrichtte altijd veel onderzoek voor haar romans. De ontdekkingstochten in Nieuw-Guinea hebben echt plaatsgevonden en het Boshoen is nog steeds een mysterie. Een recente expeditie naar het gebied waar o.a. Kees Moeliker bij betrokken was heeft wel restanten van het Boshoen opgeleverd, maar geen waarneming.

Henk Bronkhorst ziet hem uiteindelijk wel en raakt hem zelfs aan. Na zijn laatste ontdekkingstocht vindt hij twee eieren van het beest en  neemt deze met de grootste voorzichtigheid mee naar Nederland. Hij legt ze na aankomst meteen in een broedmachine. De volgende dag is er een drama geschied, de temperatuur stond te hoog. De ongeboren boshoentjes en de ontdekker overleven het niet.

Ik las deze roman in anderhalve dag uit. Vanaf pagina 1 zit je meteen in het verhaal. Het is goed geschreven, afwisselend en spannend. Je merkt wel dat het boek niet rond is. Je mist echt ‘het tweede deel’. Misschien kan Maarten ’t Hart Handel in veren voltooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten