zaterdag 28 september 2013

Met Polen in het hart. Vijf moderne Poolse verhalen


De boekenmarkt van Warmond vindt jaarlijks plaats op Hemelvaart. Warmond is vanaf Leiden in 20 minuten aan te fietsen en met een beetje zon is het een ideaal Hemelvaartsuitje. Vooral met een overvloedige maaltijd na afloop in het Leidse restaurant Puur. Naast een paar spotgoedkope  privé-domeinen van Paul Léautaud kocht ik voor 50 cent deze bundel Poolse verhalen.


Modern slaat op het jaar 1982. De vier auteurs zijn nog praktisch niet vertaald in het Nederlands. De twee verhalen van Jerzy Zawieyski springen  eruit. Vooral het eerste verhaal is mooi. Een jongetje van gescheiden ouders vindt troost bij een denkbeeldige President Wenderdik. De vader, die hem nooit aanraakt en niks leuks met hem onderneemt, komt achter zijn geheim. Hij stuurt hem, onder begeleiding van zijn moeder, naar een psychiater. Na enige aarzeling doet het kind zijn verhaal. Het liefst wat hij zou willen is met zijn vader hand in hand over straat lopen en samen een ijsje eten. De dokter toont begrip en vraagt de vader op gesprek te komen. Deze weigert en vindt zijn eigen kind een huilebalk die moet stoppen met die onzin. Aan het einde van het verhaal ligt het kind in bed, strekt zijn handjes uit en vraagt de President hem mee te nemen naar  het land Wenderdik.

De overige vier verhalen zijn ook de moeite van het lezen waard. Er gaat in bijna elke verhaal iemand dood. Een klein drama speelt zich af in het verhaal ‘Ik houd niet van je’ van Kornel Filipowicz. Een jongetje krijgt van het zusje van een vriendje te horen dat zij niet van hem houdt en loopt in verbijstering weg. “Zij moest wel heel erg het land aan mij hebben dat zij dat tegen mij zei, want ik, die niet van haar houd, zou dat nooit tegen haar gezegd hebben!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten