zaterdag 28 september 2013

Elfie Tromp – Goeroe


Elfie Tromp heeft een mooi boek geschreven over Elfie.
Elfie wil goed doen. Van jongs af aan weet Elfie dat zij over bovennatuurlijke krachten beschikt. Zij wil deze aanwenden om de mensheid te helpen en ooit een groot medium te worden. Zij weet dat zij tot grootse daden in staat is.


De mensen om haar heen begrijpen haar niet. Het zijn voornamelijk treurige types. Haar vriend Willem is een mislukt muzikant die zijn dagen bierdrinkend voor de televisie doorbrengt. Haar leeghoofdige vriendin Kate heeft altijd zin om uit te gaan en is helemaal juist gekleed, maar eigenlijk is het een heel verdrietig meisje. Alleen haar tante heeft  altijd begrepen dat Elfie over bijzonder gaven beschikt.

Elfie volgt een cursus intuïtieve ontwikkeling bij paragnost Hanneke. In het troosteloze Hoogvliet doet zij samen met wat huisvrouwen knutseloefeningen. Elfie beseft dat zij meer te bieden heeft. Zij wordt door Hanneke uitgenodigd voor een healing sessie. Met haar geestelijke krachten geneest zij de zieke Leonor en Elfie’s naam is gevestigd. De media storten zich op haar: interviews, de bladen, RTL-boulevard, etc.

Als Elfie beroemd is veranderen de mensen in haar omgeving. Zij wil alleen liefde geven, maar Hanneke voelt zich gepasseerd, haar tante is jaloers en Willem ruikt geld en voelt zich later bedrogen. Elfie is ook wat al te naïef. Een gladde impresario regelt shows voor haar. Willem wordt manager. Zij moet opeens veel en er gebeurt van alles om haar heen wat niets met spiritualiteit te maken heeft.

De enige waar zij altijd op kan steunen is Jomanda. Maar sinds Elfie beroemd is lijkt het geestelijk contact met Jomanda verdwenen. Heeft iedereen haar verlaten? Dan leest zij in de Paravisie dat Jomanda naar Nederland komt om een cadeauhealing te geven. Elfie gaat er met haar tante heen.

De treurigheid van een halfvol buurthuis op Zuid en een ontmoeting met een dikke vrouw met Aldi-tas is onbeschrijflijk. Maar Elfie krijgt haar heldin zowaar te spreken. Echt wijzer wordt zij niet van de relativerende opmerkingen, maar Elfie moet door.

Uiteindelijk laat zij iedereen achter zich. Elfie stopt met optreden en iedereen is boos op haar. Misschien dat Elfie ooit het geluk zal vinden.

Goeroe is goed geschreven; het heeft een beetje de toon van een kinderboek, maar er zit voldoende volwassen ranzigheid in. Het boek speelt in herkenbaar Rotterdam en er komt geen normaal mens in voor. Goeroe laat een prachtige leegte zien, maar Elfie is goed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten