zaterdag 28 september 2013

A. F. Th. Van der Heijden – Helleveeg


De helleveeg uit het laatste boek van Van der Heijden is echt een takkewijf. Zij liegt over alles, ruziet continu met iedereen en met haar sadisme heeft ze haar ouders en zus het leven zuur gemaakt. De helleveeg is tante Tiny, de tante van Albert Egberts, de hoofdpersoon uit de Tandeloze Tijd. In de Helleveeg keren ook andere figuren uit de romancyclus terug, maar louter als decor. Het gaat om tante Tiny. Zij is de 10 jaar jongere zus van Hanny, Alberts moeder.


Hanny voedde Tiny min of meer op omdat de ouders er geen gat meer in zagen. De jonge Albert maakte zijn tante van jongs af aan mee. Altijd was er ruzie in het huis van de grootouders. Tiny had ooit iets verschrikkelijks gedaan en moest daarom in toom gehouden worden.

Later neemt zij haar ouders kwalijk dat zij haar als huissloof hebben misbruikt. Als zij met haar man Koos op visite komt beginnen ze samen de arme oudje te sarren en te zieken. De moeder van Albert krijgt er dan evenveel van langs. Daarbij maken Tiny en Koos onderling ook voortdurend ruzie. Koos dacht vlak voor het huwelijk dat Tiny onvruchtbaar was en wilde een test; daaruit bleek dat niet zij maar hij onvruchtbaar was. Reden om een huwelijk lang elkaar te bevechten.

Vanaf het begin van het boek wil je weten wat voor vreselijks tante Tiny heeft misdaan. Langzaam kom je erachter. De verhalen over onvruchtbaarheid blijken later in de roman niet helemaal juist. Tante Tiny liegt eigenlijk overal over. Toch is Albert gefascineerd door haar. Als kind lag hij al bij haar in bed, waar zij hem prettig betastte. Als opgewonden twintiger gaat hij zijn tante nog eens opzoeken. Wat volgt is een ranzige bedscène, waar een groot chocoladepaasei een hoofdrol in heeft. Sowieso komen er nogal wat vieze praktijken voorbij in de Helleveeg. Maar met verhalen over incest en aanranding hoefde je als minderjarige niet bij je ouders aan te komen. Een pak slag kon je krijgen: tanden met zeep wassen en naar bed.
De Helleveeg is een mooie aanvulling op de tandeloze tijd. Alleen jammer dat het boek nog geen 250 pagina’s dik is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten