zaterdag 28 september 2013

Erlend Loe – Muleum


Van Erlend Loe las ik eerder Doppler, een boek over een man die van zijn fiets valt, besluit te blijven liggen en in de natuur te gaan wonen. Muleum gaat over een meisje dat haar ouders en broertje heeft verloren bij een vliegtuigongeluk in Afrika en daarom besluit om zelfmoord te plegen. Niet zo’n grappig thema, wel een zeer grappig boek. Het is vergelijkbaar met ‘Extreem luid en ongelooflijk dichtbij’, maar Muleum vind ik beter. Ook liefhebbers van het boek ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ zullen Muleum denk ik leuk vinden. De hoofdpersoon Julie in Muleum is geen autist maar zij heeft wel een heel eigen manier van denken.
Muleum heeft de vorm van een dagboek. Julie begint hiermee op aanraden van haar psycholoog, die overigens niets van haar begrijpt. De eerste mislukte zelfmoordpoging ziet hij niet aankomen. Niet alleen de psycholoog is stom. Julie komt bijna niemand tegen waar ze echt blij van wordt. Na de mislukking gaat zij op reis. Neerstorten met een vliegtuig lijkt haar een prima manier om te eindigen. Julie maakt willekeurige vliegreizen en komt vaak niet verder dan het vliegveld. Wanneer zij een lijst te pakken krijgt met de 10 gevaarlijkste landen ter wereld heeft ze nieuw doel: naar Oost-Congo gaan en daar aan stukken geschoten worden door rebellen.  Later leest zij dat in Roemenië een gevaarlijke kippengriepvirus is uitgebroken. Julie gaat erop af en ligt een paar nachten met besmette kippen te knuffelen, maar zonder effect.

Al deze en nog meer  pogingen om er een eind aan te maken leiden tot niets. Julie verandert ook steeds van idee of ziet bij nader inzien bezwaren. Na in Seoel bezwangerd te zijn door de Olympisch kampioen shorttrack belandt zij op een gegeven moment op Gran Canaria, waar haar domme vriendin die het heeft aangelegd met haar psycholoog ook is. Enzovoorts, enzovoorts, er gebeurt heel veel in dit boek. Julie heeft steeds nieuwe ingevingen en doet precies wat zij wil. Leuk is dat zij altijd weer een soort rationele verklaring heeft voor haar gedrag en voor het gedrag van mensen om haar heen. Deze gedachtespinsels maken het boek vooral erg leuk.

Op Gran Canaria vat Julie het plan op om ’s nachts een vliegtuig te stelen en ermee in de Afrikaanse woestijn neer te storten. Ik zal vast verklappen dat ook deze poging mislukt.
Muleum is een grappig, relativerend en soms zeer cynisch boek. In 2010 heeft het een literaire jongerenprijs gewonnen. Muleum ligt o.a. bij Donner voor een paar euro in de ramsj. Lezen dat boek!

Geen opmerkingen: