zondag 29 september 2013

W.F. Hermans – Hollywood


Hollywood is een klein grappig boek uit 1970. Het formaat is afwijkend en het kent geen paginanummering. Het boekje is gevuld met aantekeningen van een reis door Amerika die Hermans in 1967 maakte; tussendoor staat zijn commentaar uit 1969.


Hermans lijkt redelijk ontspannen rond te reizen, maar hij ziet voldoende zaken waar hij cynisch commentaar bij kan leveren. Over het landgoed rond een museum: “ De beplantingen fraai aangelegd. Onberispelijk onderhouden. Maar de aanblik ervan maakt je toch niet gelukkig.” Over Pop Art: “Pop Art bestond in Amerika al lang voor het zo genoemd werd. Het was alleen voor Amerikanen Art zonder meer en in het oog van Europeanen geen kunst.”

Hermans is gefascineerd door dragsters. Dat zijn motoren die speciaal gebouwd zijn om zo hard mogelijk de kwart mijl te kunnen afleggen. Hij wijdt aan aantal pagina’s aan een race. Men probeert zo mooi mogelijk voor de dag te komen, maar de voertuigen blijven overtuigend lelijk.

De vele opschriften op straat trekken zijn aandacht, bijvoorbeeld ‘God is alive and well in Argentina’ of bij een stalletje van een schoenpoetser ‘ I’m not a star, but I shine’. Het meest  verbazingwekkende opschrift luidt: ‘Anarchism now! Welcome to Los Angeles, the City of Blue Fascism.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten