zaterdag 28 september 2013

Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij – De Kossmannroute


In de reeks literaire routes in Rotterdam hebben Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij een deel toegevoegd. Deze route loopt door Rotterdam-Noord. Hij heet de Kossmannroute omdat Alfred Kossmann in zijn jeugd heeft gewoond aan de Statensingel 95c. Zijn vader was directeur van de bibliotheek.


Gezien de hoeveelheid aandacht per schrijver in dit boekje zou de Bob den Uyl-route  een betere benaming zijn. Bovendien is Bob den Uyl hier niet alleen geboren, hij is ook op latere leeftijd teruggekeerd naar Noord en woonde in de Paetsstraat. Er bestaat echter al een apart boekje over Bob den Uyl met een route door de hele stad. De vele lopers van deze routes zouden nog in de verwarring kunnen raken of kunnen verdwalen.
Ik hou erg van dit soort boekjes. Een route aflopen heb ik nooit gedaan, liever volg ik ze thuis vanuit een  luie stoel.

Er is niet zoveel talent om een hele literaire route vol te krijgen. De auteurs weten echter allerlei volkomen vergeten schrijvers op te diepen die in deze buurt hebben gewoond, op school hebben gezeten of ooit een straat in Noord hebben beschreven in hun werk: Jan Willem Holsbergen, Frank Herzen, Carel van Nievelt, etc. Daarnaast komen er bekende namen voorbij als Jules Deelder, Abdelkader Benali en Nelleke Noordervliet.

Er valt altijd wat op te merken natuurlijk. Sommige schrijvers komen iets te vaak aan bod, zoals de saaie Tonny van der Horst. Andere ontbreken geheel, zoals Judith Visser die een hele roman wijdt aan een bordeel aan de Bergweg waar zij een jaartje werkzaam was. Misschien vonden de schrijvers dit geen literatuur. Bij Joseph Luns wordt wel stilgestaan. Hij blijkt aan de Spoorsingel 33 gewoond te hebben. Heeft hij ooit een boek geschreven? Zijn vrijmoedige herinneringen zijn door een ander opgetekend.
Eén ding miste ik echt in dit boekje, namelijk het geweldige gedicht van Deelder op de schutting aan de Proveniersstraat : Rotown Magic.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten