vrijdag 27 september 2013

Marten Toonder – De grote Barribal


Ter gelegenheid van het Toonderjaar wordt er dit jaar veel Bommelaria uitgebracht. Volgende week verschijnt de Toonderbiografie van Wim Hazeu. De grote Barribal is een verhaal uit 1965 en nog altijd actueel. Rommeldam is in de ban van de grote Barribal. Hij belooft orde en rechtvaardigheid. Er moet strenger worden gestraft. Dat gaat er zelfs bij de burgemeester in als koek. Vooral omdat de grote Barribal klare taal gebruikt. Eenvoudige ronde woorden, want “wat u niet begrijpt is onzin”.

De grote Barribal is afkomstig uit een onherbergzaam gebied. Tom Poes en heer Bommel brengen er  een vakantie door. De plaatselijke herbergier is nogal onder de indruk van de straffen van deze Barribal. Heer Bommel stelt hem gerust met de woorden: “als u niet in hem gelooft, bestaat hij niet.” Een interessante zienswijze vindt ook professor Sickbock. Hij ziet het verschijnsel Barribal als mooi studiemateriaal naar het reuzen- of dwergensyndroom. Natuurlijk manipuleert hij er lustig op los door reuzenvoetafdrukken in de Rommeldamse sneeuw te laten zetten. Ook verzorgt hij televisieoptredens van de Grote Barribal.

De bevolking is helemaal overtuigd van zijn rechtvaardige bestaan. Bommel is sceptisch en krijgt het hard te verduren. Het volk vindt het al verdacht dat hij geen teevee heeft om de uitzendingen te bekijken. Hij wordt uitgemaakt voor anti-Barribal. In de ogen van het volk is hij voor de zedenloosheid. Zoals gewoonlijk doet de middenstand de arme Bommel als eerste in de ban.

Uiteindelijk blijkt de grote Barribal een klein opdondertje met een piepstem. In zijn grot kon hij imponeren via echo’s en schaduwen. Sickbock gaf hem een podium in de stad. Bommel weet Barribal te ontmaskeren, dit keer zonder veel hulp van Tom Poes. Een mooi verhaal. Je kunt er van alles aan ophangen: de angst voor God, de opkomst van populisten als Wilders en Roemer, de grot van Plato, etc.

Geen opmerkingen: