zaterdag 28 september 2013

Marten Toonder - Tera



De eerste drie delen van de autobiografie van Marten Toonder heb ik jaren terug met plezier gelezen. Het zijn geen streng historisch-chronologisch en feitelijk kloppende boeken, maar dat doet er niet toe. Je krijgt een goed beeld van Toonders denkwereld en leefwijze.

Dit vierde deel, een korte epiloog, gaat over Tera. Na de dood van Toonders levensgezellin Phiny is hij jarenlang van de kaart. Dan ontmoet hij de twintig jaar jongere componiste Tera. Zij zijn voor elkaar bestemd. Toonder behandelt haar als een echte heer en vraagt haar na enige tijd ten huwelijk. Verwacht geen woeste bedscènes in deze autobiografische ontboezemingen. Wel spat het geluk ervan af.

Vlak voor hun huwelijk voltrekt zich een ramp. Tera heeft kanker. Zij heeft niet lang meer te leven. Er rest voor beiden nog een korte periode van zowel intens geluk als hartverscheurend verdriet. Tera sterft in Nederland en Marten Toonder neemt de gevulde urn mee naar Ierland om de as daar uit te strooien. Bij de douane op Schiphol wordt hij aangehouden. De urn lijkt verdacht veel op een bom. “Ik ben bang dat dit onderzocht moet worden ‘ zei hij meelevend.’ Die papieren en zo zullen best in orde zijn, maar u begrijpt – dat is allemaal gemakkelijk te vervalsen.” Het is beschamend. Dankzij het telegram van de koningin dat Toonder bij zich heeft, mag de urn het land uit.

Geen opmerkingen: