zondag 15 september 2013

Vladimir Petsjerin – Van over het graf


Toen Karel van het Reve in zijn geschiedenis van de Russische literatuur een hoofdstuk inruimde voor deze schrijver dachten sommigen dat hij het allemaal zelf verzonnen had. Maar nee, Petsjerin bestaat echt! Dit is een heel gek boek dat bijna niet na te vertellen valt. Het is autobiografisch en Petsjerin verhaalt over zijn vlucht uit Rusland en zijn zwerversbestaan in Europa. 

Hij is niet de enige Rus die in de tijd van Nicolaas 1 Rusland verlaat. Hij is wel de enige zonder geld, die hier later over geschreven heeft. Dus geen verhalen over ontmoetingen met grote Europese schrijvers, mooie dames in salons etc. Wel ongure kroegjes, kopen op de pof en steden die ontvlucht moeten worden. Er zit weinig lijn in zijn levensbeschrijving, hij zoomt in op details, springt van de hak op de tak, de chronologie klopt niet maar het is meesterlijk geschreven (en vertaalt, neem ik aan).  Petsjerin bekeert zich tot het katholieke geloof. Waarom, daar kom je niet achter. Het past wel in zijn bezetenheid zich op ieder denksystemen te storten. Een jaar lang hangt hij bijvoorbeeld Pythagoras aan. Petsjerin denkt ook na over dit geloof en het gemak waarmee mensen van geloofssysteem veranderen: “ Sluit iemand één of twee weken op in een kamer en laat hem enkele keren per dag herhalen: God is God en Mohammed is zijn profeet. Op het laatst zal hij in Mohammed geloven.” 

Zijn handelen is vaak behoorlijk tegenstrijdig: hij zoekt bijvoorbeeld werk, krijgt het aangeboden en  slaat het meteen af. Of hij neemt zich voor geen cent te geven aan iemand waar hij enige tijd mee optrekt, dan blijkt deze persoon geld nodig te hebben en prompt geeft hij alles wat hij heeft. Leuk zijn ook de vooroordelen die hij heeft over Fransen, Belgen, Russen, Polen etc. Over de luiheid van laatsten vraagt hij zich af: “hoe kun je helemaal niets doen? Maar dat is de Slavische natuur.”  Het boek staat wel vol met Franse, Latijnse en andere citaten, maar nergens onterecht. De anekdotes zijn het moois, maar die ga ik hier niet allemaal opdissen. Eén verhaal vond ik wel heel merkwaardig. Een vriend van hem laat in een kast een vrouwenhoofd op sterk water zien en doet veronderstellen dat het aan zijn inmiddels ex-vriendin heeft toebehoord.  Petsjerin gaat er verder niet op in en de gebeurtenis krijgt geen vervolg. Later vroeg ik mij af of ik het wel goed gelezen had… maar ik kan nu het citaat zo snel niet terugvinden. Kortom, voor diegenen die van Dostojewski en/of Gogol houden, een boek dat je gelezen moet hebben.

Geen opmerkingen: