zondag 15 september 2013

Jeroen Brouwers – Bezonken rood


Een van de meest bekende boeken van Brouwers. Ik kende het slechts van titel. Centraal in dit boek staat zijn moeder; en vooral de ervaringen in het Jappenkamp waar hij als kleine jongen samen met zijn moeder zat opgesloten.Voorgelezen klinkt het nog tragische dan wanneer je het zelf leest. Toen Brouwers dit boek voorlas was zijn stem iets minder getergd dan hij nu is, maar je hoort dan hij zijn best moet doen om normaal te praten en niet te schreeuwen, hoesten of hijgen.

Ondanks de tragiek in het boek zorgt het stemgeluid ervoor dat je ’s avonds laat, in het donker luisterend in bed, toch telkens in slaap dreigt te vallen. De volgende avond lig je te puzzelen waar je was gebleven: wat heb ik nog bewust of halfbewust gehoord en wat niet meer?

Dit verschijnsel doet zich bij meer stemmen voor. Ik heb er drie maanden over gedaan om De avonden van Reve helemaal uit te luisteren; keer op keer viel ik na een paar minuten in diepe slaap. Een tip voor de slapelozen onder u.

Terug naar Brouwers. Wie Brouwers kent heeft dit boek al lang gelezen, dus probeer de luisterboekversie eens. Voor diegenen die Brouwers niet kennen, Bezonken Rood is een uitstekende start voor zijn werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten