woensdag 25 september 2013

Eddy Posthuma de Boer – Kijkend naar Holland 1969


De foto’s in dit prachtboek werden in 1970 tentoon gesteld in het Nederlands Paviljoen op de Expo in Osaka. Honderdduizenden Japanners zagen deze honderd foto’s die een beeld moesten geven van de Nederlandse samenleving. Daarna zijn de foto’s niet meer te zien geweest tot het verschijnen van dit boek in 2011. De korte inleiding is van Remco Campert, de soms melige commentaren zijn van Jan Mulder.

Wat laten de foto’s zien? Veel arbeiders, politici, directeuren die trots voor hun werk poseren. Ook zie je kinderen op een speelplaats en jongeren op de fiets. Kinderen droegen zomer en winter korte broeken en alles ziet er schoongewassen uit, bijna leugenachtig. De opdracht was natuurlijk om ons positief neer te zetten in Osaka. Dat is gelukt. Je blijft in dit boek bladeren, zo intrigerend zijn de foto’s uit deze wereld die niet meer bestaat. Of hij ooit bestaan heeft is de vraag. Eén foto van een schoolklas uit 1969 met vier- en vijfjarige lijkt verdacht veel op de klassenfoto waar ik op sta uit 1969. Dus toch de werkelijkheid vastgelegd?

De fotograaf legde ook bekende Nederlanders vast: Luns, Joop den Uyl, Frans Molenaar met sigaret en ruitpak. Op een foto met biologiestudenten is bij toeval Midas Dekkers terecht gekomen. Wat waren ze heerlijk jong.

Geen opmerkingen: