maandag 23 september 2013

Isaac Bashevis Singer – Meer verhalen van het hof van mijn vader

Eén van de vangsten op de verrassend goede boekenmarkt in Tilburg afgelopen zondag. Singer schrijft over het Joodse leven in Warschau van begin twintigste eeuw, natuurlijk autobiografisch. De titel geeft al aan dat deze bundel een vervolg is op ‘Het hof van mijn vader’. 


Het zijn korte verhalen die allemaal hetzelfde patroon volgen. Er loopt iemand binnen bij zijn vader de Rabbi; meestal met een vraag of probleem: mensen willen scheiden, trouwen of vragen om een ethisch oordeel in een conflict. Singer is het kleine jongetje dat meeluistert, zijn moeder geeft vaak de beste raad.

De vader is wereldvreemd en studeert. Hoofdschuddend bekijkt hij al dat moderne gedrag van de mensen. Als iedereen de Thora beter zou bestuderen en vaker naar de sjtibl zou gaan, een baard en peies zou dragen, zou het allemaal goed komen, de messias zal terugkeren op aarde. Regelmatig beklaagt hij zich erover dat deze messias er nog niet is. De verhalen zijn sober, grappig en tragisch.

Mooi in deze bundel zijn de vele Joods gebruiken en woorden: mezoezo,  mitswes, de misjna, kaddisj zeggen, etc. Het geeft een beeld van een wereld die niet meer bestaat in Oost-Europa. De kleine Singer bewondert zijn vader, maar hij begrijpt niet waarom bepaalde mensen wreedheden uithalen en toch ongestraft blijven: “Als de goddelozen gelijk hadden, wat dan?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten