woensdag 31 augustus 2016

Arnon Grunberg – Onder de mensen (luisterboek)

Arnon Grunberg gaat sinds 2006 regelmatig onder de mensen. Hij volgt hiermee het advies op dat Maxim Gorki gaf aan schrijvers. Op de twee cd’s van dit luisterboek staan twee door hemzelf voorgelezen reportages: ‘Afghanistan’ en ‘A Foreign affair’.


In het eerste verhaal beschrijft Grunberg de manschappen, hun gewoontes en eigenaardigheden. Hij voert gesprekken, laat zich masseren en vliegt mee in een cockpit. Hij wordt zelden cynisch, maar wil begrijpen en beschrijven wat de mensen drijft. Een van zijn motto’s is: “Buiten mijn werk neem ik alleen het spel serieus.”

Aan zijn stem moest ik even wennen. Grunberg praat wat terloops. Dan vergeet je weleens echt te luisteren en mis je soms bijna een mooie zin als: “Ze willen me doden dus ik besta”, uitgesproken tijdens een raketaanval.

In het tweede verhaal gaat Grunberg als Amerikaans burger mee op een reis naar Oekraïne om een bruid te vinden. Het bedrijf dat dit soort reizen organiseert heet Foreign Affairs. De mannen die hij tegenkomt maken een nogal trieste indruk. Er zijn meisjes die tijdens de tournee langs diverse plaatsen worden voorgesteld. De ontmoetingen vinden meestal plaatst in zaaltjes in hotels. Het zijn hoertjes of meisjes die vooral voor de broodjes komen. Ze zijn uiteraard veel jonger dan de gemiddelde toekomstige echtgenoten.

Er zijn ook vertaalsters, die het koppelen moeten bespoedigen, maar die zelf ook op zoek zijn naar de man van hun dromen. Grunberg gaat er helemaal in op. Hij komt op plekken waar hij niet eerder was. Cherson is een van de deprimerendste steden die hij ooit heeft gezien. “Je kunt er goed verdwijnen. Je organen zullen er worden verkocht, zwerfhonden zullen je lijk vinden.”


Grunberg probeert de liefde te vangen, net als de middelbare mannen. Er zit bijna geen normaal mens in de groep, maar wat is normaal? Het is een vorm van liefde kopen die soms tot iets moois leidt. Hij leert tijdens de reis de wet van de liefde kennen. “Hoe armoediger en deprimerender een stad hoe gewilliger de meisjes.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten