vrijdag 5 augustus 2016

Karel van het Reve - Apologie

Een apologie is een verweerschrift. Deze apologie is geschreven naar aanleiding van het liber amicorum (= een vriendenboek) dat Karel van het Reve kreeg aangeboden bij zijn zeventigste verjaardag.


Deze bijzondere uitgave bevat de reactie op alle mooie woorden uit dit vriendenboek. Karel van het Reve is hier niet op zijn best. Hij heeft de gewoonte mensen te verbeteren op kleinigheden. Wanneer hij dit doet met de nodige humor is het prima te verteren. Maar in deze apologie slaat hij een zeurderige toon aan.

Bij het stuk van Maarten ‘t Hart had hij veel streepjes gezet. Hun eerste ontmoeting herinnerde hij zich anders dan hoe Maarten ’t Hart het gebeuren voorstelde. Hij kwam de collegezaal binnen en terwijl hij het bord schoonveegde vroeg hij ‘Welke opera begint zo?’ Maarten gaf direct het goede antwoord. Karel van het Reve zegt dat het anders ging, een stuk ingewikkelder. Maar ’t Hart heeft er gewoon literatuur van gemaakt.

“Maarten is een pathologische lezer. Dat is helemaal niet erg. Vervelend is soms, dat hij dat voortdurend laat merken en af en toe heel verbaasd doet als hij merkt dat anderen minder gelezen hebben dan hij.” Het slechts lezen van Ivanhoe en niet de 27 andere romans van Walter Scott alvorens iets over hem te zeggen, vindt Maarten ’t Hart gemakzuchtig. Karel van het Reve vindt dat Maarten hier overdrijft. Ik vind het wel grappig.


De overige commentaren op de stukken van Rudy Kousbroek, Alexander Munninghoff, Hugo Brandt Corstius en vele anderen zijn minder geestig. In ieder geval is deze uitgave zeer zeldzaam. Hij verscheen in 1996 in een oplage van 150 exemplaren. Nu heb ik Karel van het Reve nagenoeg compleet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten