zaterdag 13 augustus 2016

J.M.A. Biesheuvel – P.C. Hooftprijs 2007

In 2007 ontving Maarten Biesheuvel de P.C. Hooftprijs. Deze bijzondere uitgave bevat zijn dankwoord, een feestrede, het juryrapport en een cd waarop Biesheuvel zijn nieuwste verhalen voorleest.


Het dankwoord van Biesheuvel is kort. Hij besluit met het zingen van een lied van Schubert, ‘Du holde Kunst’. De feestrede van Wilt Idema is een beetje hoogdravend. Het juryrapport is zoals een juryrapport moet zijn. Het begint met de vraag of Jacobus Martinus Arend Biesheuvel werkelijk bestaat en eindigt met de verheuging van de jury dat Biesheuvel de prijs ten volle toekomt.

Echt interessant zijn de voorgelezen verhalen. De opdracht aan het begin van de cd luidt: “Ik draag dit plaatje op aan mijn vader, aan Huib Drion en aan Karel van het Reve. Het zijn drie van mijn beste vrienden maar nu helaas al weer lang dood.”

Biesheuvel heeft een bijzondere manier van voorlezen. Hij lijkt haast te hebben, zijn stem heeft iets hysterisch. De meeste verhalen komen uit de bundel ‘Raadgeving in het holst van de nacht ‘ uit 2004

‘De overtocht’ is een brief aan Karel van het Reve, hier Karel de Barel genoemd. Biesheuvel had jaren lang in de Openbaringen zitten grasduinen en was tot de slotsom gekomen dat hij samen met Karel in een roeiboot de oceaan moest overvaren om het paradijs te laten aanbreken.

Een krankzinnige onderneming, waarbij hij niet de praktische kant uit het oog verliest. “Als jij brood en zoet water aanbrengt, zal ik voor koude kip zorgen en Franse jam en Engelse kaas (zie brief aan Philipenzen 12 gedeeld door drie).” Hij eindigt dit verhaal met de uitroep dat het Koninkrijk Gods eind’lijk aanbreekt.

Ook in het verhaal ‘De kardinaal’ gaat het over God en het vertrouwen in hem. Een kanunnik komt bij de kardinaal met de mededeling dat onze heilige kerk is bezoedeld. Hij noemt voorbeelden: een priester laat kinderen meer doen dan biechten, een ander neemt af en toe een greep uit de kerkkas, enzovoorts.

De kardinaal laat de kanunnik over een koord lopen, eerst laag bij de grond, later op grote hoogte in de Sourystraat in Blijdorp! Hij heeft vertrouwen in God en wandelt over het koord. De aangetreden geestelijken worden uitgenodigd hem te volgen, maar zij durven niet.

Voorgelezen door Maarten Biesheuvel doen deze verhalen vreemd aan. Zijn obsessie met God zorgt niet voor meer begrip van dit wezen. “God, ik begrijp minder van hem dan van een boemerang.” 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten