woensdag 31 augustus 2016

Raoul de Jong – It’s amaaazing

Ruim tien jaar geleden ging Raoul de Jong voor het eerst naar New York. Hij heeft 50 dollar bij zich. Zijn ontdekkingstocht begint wanneer hij een metrostation uitloopt en op Time Square staat: het centrum van de wereld!


De vergelijking met de mythe hoe Madonna voor het eerst aankwam in New York ligt voor de hand, en hij maakt hem natuurlijk ook. Zij had nog minder geld op zak en vroeg aan de taxichauffeur: “Take me to the centre of everything.” Zij stapte ook uit op Time Square. De rest is geschiedenis.

De Jong doet verslag van zijn reis in dit grappige boekje. Hij wil alles zien en meemaken en natuurlijk ook beroemd worden. Dat zat er al jong in. Op de basisschool vroeg de juffrouw wat de kinderen later wilden worden: piloot, verpleegster, stewardess, etc. Raoul zei: beroemd.

Hij schrijft over de stad der steden, maar ‘It’s amaaazing’ is geen reisboek. Je leest niets over mooie musea en leuke restaurantjes. Hij schrijft vooral over al zijn  ervaringen. En hij doet dit erg grappig. Hij reist op zijn eigen manier: slecht voorbereid, maar open voor alle nieuwe indrukken en ontmoetingen. De eerste overnachting lijkt al te mislukken. Hij heeft het adres, een buurt met pakhuizen ergens in Brooklyn, maar vindt het niet. Juist als hij de moed opgeeft klinkt er vanuit het donker aan de overkant van straat ‘Raoul’.

Zo gaat het vaker. Hij heeft verwachtingen, die soms niet uitkomen, maar dan gebeurt er altijd wat gekst of onverwachts. Hij verdiept zich in de wereld van Andy Warhol, Basquiat, Blondie, etc. en plotseling ziet hij Maripol, de modekoningin en gewezen vriendin van Madonna. Hij spreekt haar aan en hij mag haar interviewen. “Manhattan is like a magnet, you know? Wherever you go, you never find that crazy energy that you find here.”

Leuk is dat Raoul de Jong in een permanente staat van opwinding lijkt te verkeren, alles is amazing! De liedjes, de straten, de vele vrienden die hij maakt. Daarbij is hij soms juist weer verlegen of onzeker. Hij is helemaal zichzelf. In het dankwoord schrijft hij dat hij dit boek kon maken zonder enige concessie te hoeven doen. “Alleen al daarom, is dit mijn allermooiste!.”


Tot slot, de leuke tekeningen, foto’s en collages maken zijn verhaal af. En ik kreeg na het lezen meteen zin om naar New York te gaan. Op 8 oktober mag ik Raoul de Jong interviewen op het festival Woordnacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten