zaterdag 31 december 2022

Mathijs Deen – De Hollander


 

Ik kende Mathijs Deen alleen van naam. Nadat ik onlangs een lang radio-interview met hem hoorde raakte ik in hem geïnteresseerd. Deen schrijft verhalen, romans en non-fictie. Hij heeft buitengewone interesse in het Waddengebied en schrijft hier ook over. In 2013 verscheen De Wadden, een geschiedenis en ook de roman Het lichtschip uit 2020 speelt in het gebied. De Hollander is zijn meest recente boek. Zijn Duitse uitgever Der Mare Verlag vroeg of hij een Krimi kon schrijven. Dat had hij nog nooit gedaan, maar hij ging aan de slag. Het resultaat is goed gelukt.

 

Het verhaal draait om drie ervaren waddenlopers uit Duitsland die zich ooit hadden voorgenomen de oversteek te maken naar het Duitse Waddeneiland Borkum, een zeer moeilijke tocht die alleen als de omstandigheden perfect zijn kans van slagen heeft. Op een bepaald moment is het zover, maar één van de Waddenlopers zit in Engeland en doet niet mee. De twee anderen gaan op weg, maar slechts één bereikt het eiland. De ander is verdronken. Het lijk wordt bij toeval vrij snel gevonden door een Nederlands patrouilleschip. Zij brengen het naar Delfzijl. 

 

De drenkeling is gevonden op een zandplaat die De Hond heet. Het is onduidelijk of het Duits of Nederlands grondgebied is en wie dus een eventueel onderzoek mag starten. Door een stijfkoppige Nederlandse commandant lopen de spanningen snel op. Naast deze onzekerheid is er ook de vraag of het wel om een misdrijf gaat. Deen bouwt met deze gegevens het verhaal heel vernuftig op. Hij mijdt zo veel mogelijk clichés, biedt allerlei informatie over schepen, getijden en dergelijke en geeft soms mooie natuurbeschrijvingen, zoals van vogels die opvliegen als een personage over de Dollard uitkijkt. Je ziet het Waddengebied als het ware voor je.

 

Een ander ding dat Deen goed doet is de lezer in spanning houden wie nu eigenlijk het onderzoek leidt en waar diegene naar op zoek is. Officieel is er geen misdrijf vastgesteld, maar toch zijn diverse mensen zowel aan Duitse als aan Nederlandse kant bezig met de zaak. Uiteraard vertel ik niets over het verloop van het verhaal. Ik las het boek in twee dagen uit en ga zeker meer van Mathijs Deen lezen.

Geen opmerkingen: