zaterdag 23 april 2016

Hans Rothmeijer – Maria Sklipoes

Hans Rothmeijer (1927-2006) was beeldend kunstenaar, schrijver en pianist. Hij was zeer actief in het Rotterdamse culturele leven. Van 1978 tot 1984 liet hij jonge kunstenaars exposeren in zijn galerie Black Cat aan de Mauritsweg. ‘Maria Sklipoes’ bracht hij uit bij de uitgeverij met dezelfde naam.


Het verhaal vertelt Rothmeijer in drie delen: Schweinfurt, Rotterdam, Kiev. Het eerste deel speelt zich af in 1944. Rothmeijer werd als jongen tewerkgesteld in Duitsland. Hij ontmoette een jonge Russische vrouw, Maria Sklipoes. Zij bouwden een band op en Maria vertelde over haar zoontje. Vlak voor de bevrijding verdween zij. Hoogstwaarschijnlijk was zij opgepakt wegens sabotage.

Jaren later ziet Rothmeijer bij toeval een Russische dokter Sklipoes op de televisie. Hij wordt geïnterviewd naar aanleiding van de ramp in Tsjernobyl. Rothmeijer besluit hem op te zoeken in Kiev. Hij blijkt inderdaad de zoon van Maria te zijn. Maria is na de oorlog nooit meer aangekomen in Rusland.

Dit verhaal van Hans Rothmeijer is autobiografisch. Hij heeft er niets aan veranderd om het meer drama te geven. Hij vertelt alles heel precies, noemt steeds welke dag het is en beschrijft bijvoorbeeld uitvoerig hoe de flat van dokter Sklipoes eruit ziet. Dit maakt deze novelle een beetje saai.


Jammer, want in 1991 gebeurde er genoeg in de Sovjet-Unie om de beschrijvingen wat meer reliëf te geven. Het verhaal eindigt in het vliegtuig op weg naar Rotterdam, waar de schrijver mijmert over het verleden, maar bij zichzelf zegt: “Kom op, niet sentimenteel worden!” ‘Maria Sklipoes’ is mooi uitgegeven, maar het verhaal had een veel mooiere roman kunnen opleveren.

Geen opmerkingen: