Van Oorschot heeft de reeks Terloops, boekjes waarin bekende auteurs over een wandeling schrijven of over het fenomeen wandelen. Ambo Anthos heeft sinds vorig jaar een reeks over treinreizen, Spoorslag. Ik ontdekte deze serie pas dit jaar. Het Baltisch station is al het zevende deeltje. Thomas Heerma van Voss schrijft over zijn treinreis naar het Tallinn in Estland. Hij verbleef er ooit een maand met zijn ex-vriendin L. Een kennis uit Tallinn verklaarde hem voor gek om met de trein te gaan, maar had hem wel haar huis aangeboden om te verblijven. Onderweg liet zij echter weten dat zij zich in de datum had vergist, haar huis was al verhuurd. Thomas reist desondanks naar zijn eindbestemming, zonder te weten waarom hij dit precies wil.
Het eerste deel van de reis gaat vrij soepel. Hij treint eerst naar Krakau om zijn vriend Tom op te zoeken. Zij hebben elkaar leren kennen via de Hiphop en schreven allebei stukken voor dezelfde website. Thomas ging door met schrijven, Tom ging werken in een Zaanse schnitzelfabriek. Daar ontmoette hij zijn Poolse vrouw. Ze verhuisden naar een dorp in de buurt van Krakau, kregen een kind en sindsdien doet Tom er vanuit huis administratief werk voor de schnitzelfabriek. De twee vrienden hebben elkaar jaren niet gezien. Thomas is de eerste bezoeker in het huis en wordt met open armen ontvangen.
Hij verbaast zich over het leven dat Tom leidt. Zoals ook tijdens de treinreis overdenkt hij voortdurend zijn leven en zijn plaats in de wereld. Hij reageert vaak secundair en vraagt zich af waarom zijn denken vaak gaat via boeken, films of muziek. Thomas gaat na een paar dagen verder op weg naar Tallinn. Talloze malen moet hij overstappen. De ene trein is riant en rijdt comfortabel, de volgende is krap en stamt uit het Sovjettijdperk. In de loop van de reis merkt hij dat hij te weinig oog heeft voor het landschap. Hij leest in Moskou op sterk wateren denkt aan zijn ex-vriendin L. Hij heeft het gevoel nooit ergens op zijn plaats te zijn of helemaal ergens bij te horen. Door deze treinreis wordt dit gevoel versterkt. Hij heeft eigenlijk niets meer te zoeken op zijn eindbestemming, toch overvalt hem een gevoel van diep geluk wanneer hij het station van Tallinn uitwandelt.
Het Baltisch station is een heerlijk boek om bijvoorbeeld tijdens het reizen per spoor te lezen. De beschouwende, soms luchtige toon die Thomas Heerma van Voss hanteert vind ik heel prettig. Hij piekert over zijn leven en beschrijft dit met grote helderheid. De kleine observaties en opmerkingen over wat hij ziet zijn altijd raak, het is een genot om te lezen.
2 opmerkingen:
Beste Alek, kerst in een regenachtig Bulgarije is een mooi moment om je te bedanken voor alle boekverhalen die je schrijft. Het is een fijne manier om over boeken te lezen die ik wellicht anders nooit opgemerkt zou hebben.
Dag Ton, wat fijn om te lezen. Ik doe het graag. Groeten vanuit een grauw Rotterdam, Alek
Een reactie posten