zaterdag 12 augustus 2023

Thomas Heerma van Voss - Omwegen


 

Ik begin een fan te worden van de serie Terloops van Van Oorschot. Het zijn kleine boekjes en gezien de omvang vrij prijzig. Gelukkig is er een aantal als luisterboek te beluisteren, bijvoorbeeld via de luisterboekenapp van de bibliotheek. Zo ook, Omwegen dat door de auteur zelf wordt voorgelezen.

 

Hij beschrijft een wandelvakantie in de Ardenne met zijn ex-vriendin. Dat de relatie snel uit zal gaan zegt hij al in de eerste zin. Zij gaan niet met zijn tweeën, maar samen met zijn schoonfamilie: de twee ouders van zijn vriendin, haar zus en schoonbroer. Het gezin is gezamenlijke wandelvakanties gewend, hij niet. Hij koopt een paar schoenen en hij vergeet niet zijn opschrijfboekje mee te nemen. Hij is tenslotte schrijver. 

 

Thomas Heerma van Voss beschrijft de familie op een grappige manier. De schoonbroer is milieuactivist, hij draagt de hele tocht hetzelfde overhemd en zijn belangrijkste bagage is zijn gitaar, waar hij ’s nachts in de buitenlucht op tokkelt. De schoonmoeder vraagt telkens naar namen van planten of vogels en de schoonvader wil alles uiteggen. In tegenstelling tot het nest waar Thomas uit komt is dit gezin zich voortdurend bewust van de omgeving en nieuwsgierig naar alles om hen heen. Thomas doet zo goed mogelijk mee. De makkelijkste manier om zo’n gezin te beschrijven is met een cynische blik. Hij doet dat gelukkig niet. Ondanks wat irritatie, die vooral voorkomt uit zijn eigen tekortkomingen, kijkt hij ook met liefde naar deze mensen. Hij is uiteindelijk blij dat hij meeloopt en mist ze zelfs een dag als hij alleen blijft terwijl zij gaan mountainbiken. 

 

De laatste dag gaat het mis, maar dat ligt niet aan hem. Vooraf gaf de schrijver al aanwijzingen hoe het mis zou gaan en als oplettend lezer verraste het mij dus niet. Leuk is dat hij in dit korte verhaal niet alleen beschrijft maar ook schrijft over het schrijfproces. Sommige dingen herinnerde hij zich niet precies, andere dingen had hij gelukkig genoteerd. Thomas is tijdens de wandeling al voortdurend bezig met wat hij meemaakt vorm te geven. Het liefst had hij alles willen herinneren van deze laatste vakantie met zijn vriendin. Hij heeft er dit mooie wandelverhaal van gemaakt, waarin de vriendin een onderdeel is van het gezin en zelf nauwelijks als personage optreedt.

Geen opmerkingen: