donderdag 7 juli 2016

Ivar Schute - Bob’s trompet


Het verzamelen van Bob den Uyl boeken is een verslavende hobby. Na het kopen van alle gangbare verhalenbundels, vervolgt men met het kopen van de verschillende drukken per boek, dan de verzamelbundels, de tijdschriften waarin hij schreef en natuurlijk de boeken en boekjes over Bob den Uyl. Tot slot ligt er een kostbare wereld open van de bijzondere uitgaven in kleine oplagen.

Bob’s trompet is een grappig klein boekje. Ik had het nog niet, maar nu wel! Ivar Schute, een groot verzamelaar van Uyliania (is dat een woord?) vertelt in Bob’s trompet over zijn verzameling.

Zijn duurste aankoop is het zeer zeldzame ‘Zesentwintig’. Een van de mooiste uitgaven van de Rotterdamse uitgeverij Bébert. Het boek bestaat uit losse bladen in een roodlinnen cassette. Het bevat foto’s met teksten, van onder anderen Bob den Uyl.

Schute bewaart zijn exemplaar in een kussensloop. “Eén keer heb ik het aangedurfd, alle bladen om te slaan, de in kartonnen passepartouts gestoken polaroids, door vloeibladen gescheiden van het geschepte papier. En heel merkwaardig, ik heb de teksten nog gelezen ook.” Hier spreekt de ware liefhebber.

Voorafgaand aan deze verzamelaarsontboezemingen verhaalt Schute over zijn ontmoeting met Bob den Uyl. Als student – toen al liefhebber – nodigde hij de schrijver uit voor een literaire avond op een Leidse studentensociëteit. Hij haalde hem per auto op van het station. Onderweg wilde Den Uyl graag naar de Leidse Burcht. Daar aangekomen snelde hij naar boven, pakte zijn trompet uit het meegebrachte koffertje en vrolijk blies hij een kort deuntje, iets blues-achtigs.

Zelf is Schute de eerste die toegeeft dat het verhaal niet helemaal met de waarheid overeen zal stemmen. Hij beleefde het waarschijnlijk wel zo in eigen hoofd, zoals ook in het hoofd van Bob den Uyl de mooiste reisverhalen ontsproten, die door zijn vrouw en zoon, vaak mee op reis, waarschijnlijk nauwelijks herkend werden.

Bob’s trompet kan de kast in. Mijn verzameling breidt zich uit. Zelf ben in het bezit van één afgeleid Bob den Uyl item waarvan ik denk (en hoop) dat andere verzamelaars het niet hebben. Dat is de originele vouw- of bouwplaat van de vliegende fiets, behorende bij de tentoonstelling in het Lijnbaancentrum (1977) waarbij van Bob den Uyl het fietsboek onder de gelijkluidende titel uit werd gebracht

Geen opmerkingen: