Binnenkort ga ik naar Hamburg. Zoals altijd probeer ik boeken of schrijvers te vinden die verbonden zijn aan een stad die ik bezoek. Uwe Timm is een succesvolle schrijver uit Duitsland. Hij is in Hamburg geboren, maar de stad speelt nauwelijks een rol in zijn werk.
Met één boek heeft hij Hamburg wel op de kaart gezet. In ‚Die Entdeckung der Currywurst’ vertelt Uwe Timm hoe deze versnapering werd uitgevonden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, in Hamburg! De gangbare lezing is dat dit in Berlijn gebeurde op 4 september 1949. In Duitsland heerst sindsdien een culinair-historische tweestrijd.
Veel van de boeken van Uwe Timm zijn in het Nederlands vertaald. Niet de korte roman Freitisch. Het is een verhaal over verwachtingen en idealen. Twee mannen op leeftijd ontmoeten elkaar in een provinciestadje. Zij studeerden vroeger in München en vormden met twee anderen een vriendengroep. Zij bediscussieerden alles wat hen bezighield: politiek, filosofie, literatuur. Gebroken liefdes en andere huiselijke problemen kwamen niet aan bod.
De twee mannen blikken terug. Wat hadden zij verwacht van het leven toen zij jong waren? En wat is er van hen geworden? De naamloze verteller woont in het stadje. Euler is hier op zakenreis, vroeger wilde hij schrijver worden. Nu houdt hij zich bezig met afval en runt een bedrijf met 250 werknemers. De ik-persoon is een gepensioneerde leraar.
De conversatie is licht, maar de twee zijn uit elkaar gegroeid. Euler was vroeger de gangmaker. Hij was een groot bewonderaar van de schrijver Arno Schmidt en zocht hem als student op, aanvankelijk zonder succes. Wat later gingen zij samen naar hem toe. Met een smoes kwam Euler binnen en sprak met de grote schrijver; de ander moest buiten blijven staan.
Nu heeft Euler andere dingen aan zijn hoofd. De literatuur interesseert hem niet meer. Zelfs zijn liefde voor Schmidt lijkt hij vergeten. De studententijd staat hem nog vaag bij. Hij praat liever over de logistiek van afvalverwerking. De verteller doet geen moeite meer.
Hoewel de namen van filosofen over tafel vliegen is Freitisch een lichtvoetige roman over herinneringen en verwachtingen. In het boek staan veel grapjes en anekdotes die voor niet-Duitsers niet altijd te volgen zijn. Ik vrees dat ik veel gemist heb. Het volgende boek dat ik van Uwe Timm zal gaan lezen is zijn verhaal over de curryworst.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten