maandag 7 december 2020

K. Michel - & rol door


 & rol door is de zevende dichtbundel van K. Michel. Ik kende zijn werk niet zo goed, maar na het lezen van deze bundel ben ik fan van K. Michel.

Er zijn diepzinnige dichters en intelligente dichters. Daar zit veel verschil tussen. Diepzinnigheid kan makkelijk omslaan in aanstellerij. Waarschijnlijk weet iemand die diepzinnige gedichten schrijft wel dat wat er onder het oppervlak zit niet altijd bijster interessant hoeft te zijn. K. Michel blijft altijd bewust aan de buitenkant. Hij beschrijft gebeurtenissen en schakelt tussen kleine belevenissen en persoonlijke gedachten, met slechts hier en daar een algemene overpeinzing. En, zijn taalgebruik is geestig.

 

Hoe hij het doet is moeilijk precies te vatten. Hij combineert eenvoudige woorden en gebeurtenissen, waar je zelf niet aan zou denken ze te combineren, en alles valt op zijn plaats. De verrassing van het herkenbare. K. Michel is een intelligente dichter. De gedichten in deze bundel zijn zeer aangenaam en geschikt om hardop voor te lezen. Een fragment ter illustratie.

 


‘Een man is in zijn woning te A’dam Oost

opgepakt nadat hij eerder een bank had beroofd.

Men trof papiergeld aan en een kussensloop 

die hij tijdens de overval gebruikte als masker

maar toen al snel had moeten afzetten

omdat hij vergeten was ooggaten te maken.

Volgens een getuige die de rover na de daad

behoedzaam op straat was gevolgd

vluchtte de man op “zeer langzame wijze”

onderweg pauzerend om een hond te aaien.’

Geen opmerkingen: